Drie jaar cel voor zwemleraar uit Soest wegens ontucht

Soest

De 32-jarige zwemleraar uit Soest die aan geslachtsdelen van kinderen zat in een zwembad in Velsen-Zuid is in hoger beroep tot drie jaar cel veroordeeld, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Het gerechtshof in Amsterdam sprak woensdag het vonnis uit.

Door de rechtbank was de man uit Soest veroordeeld voor ontucht met vijftien kinderen. Jacob V. kreeg van het hof de straf die het Openbaar Ministerie (OM) had geëist en die de rechtbank eerder ook oplegde.

Lees hier: Zwemleraar uit Soest ontkent ontucht ook in beroep

Hij wordt door het hof vrijgesproken van ontucht met vier kinderen.

Over de vier feiten waarvan V. wordt vrijgesproken zegt het hof dat ze de bewijslast te summier en onvoldoende specifiek vindt. Het bewijs bestond slechts uit de verklaring van een van de ouders van het betreffende kind over wat er gebeurd zou zijn.

In een aantal gevallen acht het hof de verklaringen van kinderen onbruikbaar omdat de ouders hun kind te sturend zouden hebben ondervraagd. ,,Beïnvloeding kan dan niet uitgesloten worden’’, legt het hof uit in de uitspraak.

De man heeft de ontucht altijd ontkend. Het OM beschuldigde hem aanvankelijk van ontucht met 26 jongens en meisjes in de leeftijd van vier tot negen jaar die hij onder zijn hoede had.

Lees hier: Laconieke houding zwemleraar Jacob V. tart ouders

Volgens de rechters pleegde hij de ontucht tussen december 2012 en half februari 2014. De zwemleraar krijgt een lange proeftijd van tien jaar opgelegd. In die periode mag hij geen zwemleraar zijn en ook niet als vrijwilliger activiteiten of werkzaamheden met kinderen onder de zestien verrichten.

De zwemleraar moet een schadevergoeding van duizend euro per kind betalen.

V. begon, nadat hij bij diverse zwembaden in het land had gewerkt, in 2012 in het bad in Velsen-Zuid. Eind 2013 kwamen de eerste geluiden over het betasten van kinderen.

Drie kinderen kwamen zelfstandig, los van elkaar, met hun verhaal naar buiten: ,,Meester Jacob heeft aan mijn piemel gezeten.’’

De één vertelde het na de zwemles in de auto. De ander bij oma op de bank bij de tv. Weer een ander toen hij tegenstribbelde om naar zwemles te gaan. In Velsen waren meerdere kinderen uit één gezin het slachtoffer.

In maart 2014 werd V. opgepakt.

Op diezelfde dag organiseerde de burgemeester in IJmuiden een informatieavond voor de ouders van de 190 kinderen die les kregen van Jacob V. In totaal deden meer dan dertig ouders aangifte. Uiteindelijk gebruikte justitie 26 aangiften.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.