Huizen onderzoekt online sociale marktplaats

Eddie de Paepe
Huizen

Op voorstel van de gemeenteraad gaat het college op korte termijn (vóór 1 oktober) onder meer de deelname aan een online sociale marktplaats onderzoeken. Ook moeten b en w kijken naar de mogelijkheden om op dit gebied samen te werken met de Huizer Vrijwilligerscentrale.

Het gaat om een initiatief van het CDA, dat in alle gemeenten van het Gooi en de Vechtstreek een vergelijkbare voorstel heeft ingediend.

Een online sociale marktplaats is een laagdrempelig forum waarop mensen vraag en aanbod van sociale ondersteuning en zorg kunnen posten.

,,Inwoners kunnen op deze manier elkaar van dienst zijn’’, meldt CDA-raadslid Kees de Kok. ,,Zonder tussenkomst van de gemeente. Een mooie manier om elkaar helpen met behulp van de moderne media.’’

Positief

De Kok wijst er verder op, dat dit soort platforms al in minstens 24 gemeenten werken en dat de ervaringen positief zijn.

,,Wij zien een online sociale marktplaats daarom als een prachtige aanvulling op de WMO-taken van de gemeente.’’

Er zijn volgens het CDA ook nog andere voordelen. Zo kunnen mensen ook éénmalig via het platform hulp aanbieden zonder dat zij ergens elke week aan vastzitten. Omgekeerd geldt hetzelfde voor de gebruikers die eenmalig om hulp willen vragen.

,,Verder blijkt het platform vooral jongeren uit te nodigen om ouderen te helpen’, aldus Kees de Kok. ,,Een groot deel van de aanbieders van hulp jonger is dan veertig jaar.’’

,,In deze tijd waarin gemeenten steeds meer veranderen in de richting van een faciliterende gemeente, sluit een dergelijke tool daar uitstekend op aan. Bovendien behouden gebruikers zelf de regie.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.