Niet verbaasd over pitbulls

Joost Reijnders
AmersfoortSoest

De arrestatie van een Soester en twee anderen, woensdagvond, op verdenking van het organiseren van pitbullgevechten, verbaast de dierenbescherming niet. Wel de omvang ervan.

Volgens woordvoerder Niels Dorland van de Dierenbescherming zijn er al jaren aanwijzingen dat er hondengevechten worden georganiseerd in Nederland. Maar aantonen is lastig.

,,In de praktijk worden onze inspecteurs wel eens bij een hondenkadaver gehaald. Vaak in het Rotterdamse havengebied. Dan zie je de littekens van bijtwonden en de chip die is uitgesneden. Dan kun je wel vermoeden waarvoor die honden zijn gebruikt. Hier in Amersfoort zijn nu 25 honden gered, ik kan me in de twintig jaar dat ik bij de Dierenbescherming werk niet herinneren dat het op zo’n grote schaal is gebeurd.’’

Toch houdt Dorland een slag om de arm: ,,Het gaat hier duidelijk om hondengevechten, maar ik wil niet beweren dat dit het topje van de ijsberg is, zoals je wel hoort.’’

Pups

Woensdag pakte de politie in Zeist een man op die een gewonde hond zijn woning indroeg. Later werd in een woning in Amersfoort een vrouw gearresteerd en ’s avonds in Soest een derde verdachte. De politie nam bij huiszoekingen 25 pitbulls in beslag, waaronder elf pups. Het vermoeden is dat in de woning van de 30-jarige Amersfoortse de hondengevechten werden georganiseerd.

Grote zaak

Voor de politie is dit een grote zaak. De milieudienst van de politie Midden-Nederland draaide het onderzoek, aangestuurd door het landelijke Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. Volgens woordvoerster van de politie Cornelie Hoogeveen heeft de recherche na de eerste berichten tips binnengekregen over deze zaak. En van goede tips is de politie afhankelijk als het gaat om duit soort delicten.

Hoogeveen: ,,Wat ons betreft is dit een heel bijzondere zaak. Het is heel lastig om in de buurt van dit soort praktijken te komen. Je moet al een heel gerede verdenking hebben voor je een instap kunt doen in zo’n zaak.’’

De drie verdachten zitten nog vast. Wat hun ten laste gelegd gaat worden kon Hoogeveen nog niet precies zeggen. De recherche is nog druk met het onderzoek. Maar behalve mishandeling, is er mogelijk ook een financiële insteek omdat het erop lijkt dat de pitbullbende honden fokte voor de gevechten, waarin bovendien veel gokgeld omgaat. Waarschijnlijk worden de verdachten maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.