Vermissing chef-kok: politie sluit misdrijf níet uit

Ervaren vrijwilligers uit Urk coördineerden de zoekactie naar Edwin Takens bij Vliegveld Hilversum.

Ervaren vrijwilligers uit Urk coördineerden de zoekactie naar Edwin Takens bij Vliegveld Hilversum.© archieffoto’s

Henk Runhaar
Baarn

De recherche heeft vier tips gekregen over de auto van verdwenen Soester Edwin Takens. Dat meldt een woordvoerster desgevraagd. Dinsdagavond wordt in tv-programma ’Opsporing verzocht’ aandacht gevraagd voor de vermissing van de 1,95 m. lange chef-kok.

Vorige week maakte de politie bekend dat de witte Renault Kangoo van Takens al op de dag van zijn verdwijning, dinsdag 31 oktober, op de parkeerplaats stond bij de Marechaussee-kazerne in het Baarnse Paardenbos. Een getuige zag de auto daar om half drie die middag. De politie vond de wagen van Takens officieel pas een dag later.

Takens (48) vertrok die dinsdag ’s morgens om tien uur van huis, in zijn auto. De recherche is op zoek naar mensen die de Renault tussen dat moment en half drie ’s middags ’al dan niet in combinatie met Edwin’ hebben gezien. Dat zijn er tot nog toe dus vier.

Misdrijf

Politiewoordvoerster Jacqueline van Houten benadrukt dat geen enkel scenario kan worden uitgesloten. Ook een misdrijf is nog altijd een mogelijkheid waar de recherche rekening mee houdt.

Het gaat om de tweede vermissingszaak in korte tijd in hetzelfde gebied. De verdwijning van de 25-jarige Utrechtse Anne Faber kreeg veel meer aandacht, maar dat trekt de politie zich niet aan. Van Houten: ,,Wij doen ons werk. Dit is een urgente vermissing, de recherche is er druk mee bezig. De ene vermissingszaak is de andere niet.’’

Takens werd deze zomer eigenaar van de Almeerse Brasserie Bakboord, het enige restaurant in Flevoland met een Bib Gourmand van Michelin. Al vele jaren is hij verantwoordelijk voor de keuken van jazzpodium Bimhuis in Amsterdam.

Zoekactie

Aanvankelijk waren er wel zoekacties, vooral in het bosgebied tussen Baarn en Hilversum. De politie zette de Mobiele Eenheid en helikopters in. Na een tip van een ouder echtpaar werd er vorige week zondag door zo’n zeventig vrijwilligers gezocht op en rond de Hoorneboegse heide bij Vliegveld Hilversum. Die actie werd geleid door Urker stichting Coördinatie Platform Vermissing (CPV).

De Grote Kom wordt doorzocht.

De Grote Kom wordt doorzocht.

Een dag later werd door specialisten van de politie met een bootje en een speurhond het water van de Grote Kom in het Baarnse Bos afgezocht. Particuliere speurhonden pikten bij deze vijver een spoor op van Takens. Het leverde allemaal niets op. Nieuwe zoekacties staan nog niet op stapel. ,,Dat kan elk moment veranderen’’, zegt de politiewoordvoerster.

Uitrusten

Zodra een bepaald gebied moet worden doorzocht, kan er te allen tijde een beroep worden gedaan op de vrijwilligers in Urk, zegt CPV-woordvoerder Wolter Huiskes. De Urkers coördineerden de zoektocht in Hilversum op verzoek van de familie van Takens. ,,Als het stil is, wil dat niet zeggen dat de politie niets doet, is onze ervaring. Gelúkkig kan het nog alle kanten op. Ik hoop dat hij ergens aan het uitrusten is.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.