Bewoners na brand Van Ostadelaan: ’Blij dat wij zelf niets hebben’

De brand in de Van Ostadelaan trok veel bekijks.© Foto Wessel Kok

Annemarie de Jong
Hilversum

Van de Mercedes is niets meer over en ook de garage zelf is rijp voor de sloop. ,,Maar ik ben zo blij dat wij zelf niets hebben”, zegt Nanny Dijkstra.

Brand verwoestte zaterdagmorgen in no time de complete garage bij de twee-onder-een-kapwoning aan de Van Ostadelaan in Hilversum-Zuid. ,,We zijn zo geschrokken! Ik ben nog steeds van de kaart”, zegt Nanny. Beduusd kijkt ze met haar echtgenoot Jenne naar de ravage. ,,Het ziet er zo triest uit.”

,,We zouden naar kennissen gaan, we waren allebei nog boven. Ineens horen we een keiharde knal! Ik dacht eerst dat mijn man was gevallen. En toen nóg een harde knal”, vertelt Nanny ontdaan. Het echtpaar zag vanuit het bovenraam wat er was gebeurd. ,,De kanteldeur van de garage was er helemaal uit geklapt. De vlammen sloegen eruit. En rook! Enorm veel zwarte rook”, vertelt Jenne Dijkstra. Het echtpaar belde 112 en kwam heelhuids buiten. ,,Ik was wel bang dat het zou overslaan naar het huis.”

Hans Dulfer tijdens een eerdere Hilversum Alive.© foto Studio Kastermans

Steeds loopt hij naar de garage om de puinbende te bekijken. ,,Niet naar binnen hè, Jenne”, roept Nanny. ,,Ze hebben gezegd dat dat niet mag.” Hij wijst naar spaken tussen de asresten. ,,Dat waren onze fietsen. Helemaal weg. En dat was een heggenschaar, vorige week gekocht.” Achterin staat zijn onherkenbaar verminkte Mercedes. ,,Gisteren nog getankt.” Ook de partytent, tuinmeubels en andere spullen zijn gesmolten of verbrand.

Klokken maken

Tegen de muur staat een zwartgeblakerde werkbank. ,,Mijn hobby is klokken maken”, vertelt hij. Zijn vrouw was die passie wel eens zat. ,,Hij komt altijd zo vies binnen.” Nu is van zijn gereedschap en apparatuur niets meer over. ,,Of ik dat op mijn leeftijd weer opnieuw kan oppakken...”, verzucht de 77-jarige bewoner.

Ook in de keuken grote schade. Twee werkmannen van Stichting Salvage timmeren kapotte ramen en deuren dicht en maken schoon. ,,Ik ben die jongens zo dankbaar”, zegt Nanny. De brandlucht in huis is indringend. Roet op de parketvloer. ,,We mochten in een hotel slapen, maar dat doen we niet.”

De brandoorzaak is onbekend. ,,Spontaan ontstaan. Korstsluiting? Ze weten het niet.” Nanny pakt haar mans hand. ,,Ik kan mijn geluk niet op dat ik hem nog heb. Hij was vanmorgen nog in de garage om een klok te pakken die we naar kennissen zouden brengen. Stel dat het toen was gebeurd! Dit zijn allemaal maar spullen, al is de manier waarop, alles verbrand, wel heel erg.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.