Is dit De Wrat van Hilversum?

De opvallende woontoren bij de Amaliatunnel roept behoorlijk wat emoties op.
© Foto: studio kastermans
Hilversum

’Heeft het monsterlijk lelijke appartementengebouw bij de Amaliatunnel al een naam?’ De oproep in de Facebookgroep ’Je bent Hilversummer als’ was nog maar koud gepost of de reacties stroomden in rap tempo binnen.

Van het ’meest afgrijselijke gebouw van Hilversum’ tot ’denk eens out of the box, het is een aanwinst.’ Over smaak valt niet te twisten. Belvedere (Italiaans voor mooi uitzicht), want zo heet de woontoren bij de entree van Hilversum officieel, nadert zijn voltooiing. Nu het ontwerp van de Almeerse architect René van Zuuk pontificaal opdoemt als je via de Amaliatunnel Hilversum binnenkomt heeft iedereen een mening over het gebouw.

Opvallend is het appartementengebouw zeker. De 55 huurappartementen, met uitstekende balkons, zijn verdeeld over elf woonlagen die naar boven toe steeds breder worden. Aan de bouw is geen heipaal te pas gekomen. Het complex staat op een meter dikke betonnen plaat in de grond. Alle appartementen zijn inmiddels verhuurd. In het najaar kunnen de eerste bewoners hun nieuwe woning betrekken.

Dudok

Uit de naamsuggesties op Facebook blijkt dat veel Hilversummers niet warm lopen voor het ontwerp. ’De Wrat van Hilversum’, ’Puissie’, ’De Hulk’ en ’Kop van Jut’, zeggen genoeg. Ze vragen zich ook af of bewoners niet gek worden van de koplampen die naar binnen schijnen. Positieve geluiden zijn er ook. ’Hilversum staat bekend om zijn moderne architectuur. Denk aan Dudok, Andriessen en Elling. Dus past dit wel in Hilversum’ en ’Mooie details ook in de gevelbekleding’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.