Hilversum heeft eerste pratende prullenbakken

Hilversum

Een pratende prullenbak die voorbijgangers uitnodigt om hun afval in de bak te gooien in plaats van op straat. Een moderne variant op Holle Bolle ’papier hier’ Gijs uit de Efteling. Op het C&A plein in het centrum van Hilversum werd zaterdagmiddag de eerste van de in totaal tien zogeheten mediabins in gebruik genomen.

Wethouder Wimar Jaeger van Media en Economie was erbij. ,,We gebruiken de kracht van de media om de openbare ruimte aantrekkelijk te maken en de jonge generatie duurzaam te laten omspringen met hun omgeving”.

De eerste mediabins zijn afgelopen week geplaatst op het C&A plein en in de Kerkstraat. De ‘pratende’ prullenbakken zijn met elkaar verbonden en vertellen door middel van een VR-game samen één verhaal. Via het gratis wifinetwerk van Ziggo, kan iedereen de game in het centrum van Hilversum op zijn smartphone spelen. De game staat in contact met de mediabins, waarop een gekleurd ledlicht aanspringt. Per mediabin kan de gemeente zien hoeveel afval er in de prullenbak is gegooid. Verder wordt uitgelegd wat de verschillende soorten afval zijn en krijg je als speler toegang tot de mediaschatkamer.

Een team van onder meer Hilversumse bedrijven als Sodaq, Kukua en Wetteloos heeft de afgelopen maanden gewerkt aan de ontwikkeling van de mediabins. Ook Beeld en Geluid heeft meegewerkt. Nomomo ontwikkelde de game. De mediabins zijn in eerste instantie ontwikkeld voor kinderen, die op deze manier spelenderwijs worden gestimuleerd bewuster om te gaan met het weggooien van afval. Met behulp van de game leren zij begrijpen waarom je afval moet scheiden. ,,Door de slimme technologie kunnen we zien hoe vol de prullenbakken zijn. Daardoor kunnen we efficiënter omgaan met het legen van de bakken, dat bespaart op termijn kosten”, aldus Jaeger. Het plaatsen van de mediabins is een experiment. Het komende jaar wordt gekeken hoe het bijhouden van de hoeveelheid afval via de sensoren verloopt en wat de effecten zijn.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.