Buren vrezen kaalslag Noolseweg in Laren

Buren vrezen kaalslag Noolseweg in Laren
De buren willen niet dat er gebouwd wordt.
Laren

De buren vrezen een kaalslag van de bomen door de bouw van een gigantisch huis aan de Noolseweg in Laren. Dat stelde M. Spoor uit Laren dinsdag tegen de rechter.

Spoor strijdt tegen de bouwplannen van zijn buurman en hij had samen met de ’Stichting Verenigde Kolonie’ uit Laren een kort geding aangespannen om direct de kap van 37 bomen te verbieden.

De gemeente Laren verleende op 18 juni een kapvergunning aan projectontwikkelaar ’Gooisch Bouwen’. De ontwikkelaar kreeg eerder toestemming voor de bouw van een huis. Die bomen mogen pas gekapt worden als alle vergunningen definitief zijn. Dat kan nog jaren duren. Volgens de gemeente hoeven de klagers zich nergens zorgen over te maken, want er zijn al bezwaren ingediend. Het kan lang duren voordat de bouwvergunning definitief is. Volgens de vertegenwoordiger van de gemeente hoeft de rechter helemaal geen uitspraak te doen over het kappen.

Buurman Spoor is daar nier gerust op. Hij heeft de projectonwikkelaar gesproken en die wil in september met de bouw beginnen. Dan moet er eerst gekapt worden. Buurman Spoor vertelde ook dat er al gekapt is door de buurman. Hij heeft daarover geklaagd bij de gemeente. Maar volgens de gemeente is er alleen een ’schoning’ van het terrein geweest en dat is niet tegen de afspraken.

De Stichting gaf aan dat de gemeente eerder dit soort afspraken heeft gemaakt. Toen werd er snel gekapt op vrijdagmiddag als er bij de gemeente niemand bereikbaar is. Op verzoek van de rechter belde de jurist van de gemeente nog een keer met de projectontwikkelaar om hem duidelijk te maken met welke voorwaarden bij de bouwvergunning hij akkoord is gegaan

De rechter kwam er op de zitting nog niet helemaal uit. De gemeente gaf aan dat het perceel woonbestemming heeft en wonen heeft dan voorrang.

De vereniging meldde dat er een ecologische zone is waarin de bomen beschermd moeten worden. De vereniging wil ook het historisch karakter van de Kolonie behouden.

Uitspraak over twee weken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland