Vragen over veiligheid Huizer haven

© Archieffoto: Studio Kastermans

Eddie de Paepe
Huizen

De veiligheid in de Huizer haven laat volgens Leefbaar Huizen veel te wensen over. De lokale partij heeft over de kwestie vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Dinsdagavond 1 augustus rond half tien viel een 74-jarige ligplaatshouder bij zijn boot in het water van de gemeentehaven, meldt Leefbaar Huizen. ’Door het ontbreken van de noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen zag de drenkeling geen kans om op de steiger te klimmen. Een watertoerist hoorde vanaf zijn motorjacht een plons en ging poolshoogte nemen. Hij wist de onfortuinlijke ligplaatshouder op de steiger te trekken.’

De drenkeling viel volgens de partij van de middensteiger, die enkele honderden meters lang is en nergens een klimtrap of reddingsboei heeft. ’Onder de ligplaatshouders valt te beluisteren dat al jaren discussie is met de havenmeesters en de verantwoordelijke(n) op het gemeentehuis over de onveiligheid in de gehele gemeentehaven. Een van de twee havenmeesters heeft uit onvrede onlangs ontslag genomen.’ Een doorn in het oog is volgens LH ook het ’schamele’ aantal veiligheidsvoorzieningen aan de lange kade aan de kant van de Havenstraat.

Op een kluitje

’Over een afstand van 240 meter zijn er twee klimtrappen, één aan het begin bij de Bestevaer en één aan het eind, iets voor de helling van de botterwerf. Een stukje verder is er ook een, maar daar liggen de botters op een kluitje voor zodat die voor een drenkeling niet te vinden is.’ De partij wijst er verder op dat in 2008 een 54-jarige bootbezitter overleed nadat hij in Huizen bij het aan boord gaan te water was geraakt.

Leefbaar Huizen vraagt ’of deze situatie bij het college bekend is en wat het er aan denkt te gaan doen’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.