Vreeland maakt zich op voor feest 750 jaar stadsrechten

Jan Herman Baas
Vreeland

Zaterdag 30 augustus wordt de aftrap verricht van een jubileumjaar. Vreelanders besluiten dan de zomervakantie met een feest in een tent in de Breedstraat.

Meer plannen staan op www.vreeland750.nl .

Voor de viering van 750 jaar stadsrechten haalt Vreeland oude kloostermoppen van kasteel Vredelant terug uit Utrecht. Het verhaal gaat dat Karel V persoonlijk opdracht gaf om de burcht aan de Kleizuwe af te breken omdat hij de dure stenen nodig had voor zijn vesting aan het Vreeburg in Utrecht.

Over de Vecht werd het bouwmateriaal naar Utrecht vervoerd. Van het Utrechtse kasteel is weinig meer over, maar Middeleeuwse restanten zitten nog in de bodem. En daaronder zijn ’stenen van Vreeland’ die op zaterdag 30 augustus weer worden teruggehaald.

Loco-burgemeester Jaap Verkroost van Stichtse Vecht neemt ze in Utrecht in ontvangst uit handen van burgemeester Jan van Zanen. De stenen worden meegenomen naar het Utrechts Statenjacht dat vanaf het voormalige gemeentehuis van Breukelen naar Vreeland zal varen. Bij de Van Leerbrug in Vreeland worden de kloostermoppen overgedragen aan Liesbeth Spies, waarnemend burgemeester van Stichtse Vecht en Aginus Kalis, voorzitter van de Vreelandse dorpsraad. Uiteindelijk zullen ze een steentje bijdragen aan de feestvreugde in een tent in de Breedstraat waarmee de Vreelandse gemeenschap de aftrap geeft van een feest dat volgend jaar echt wordt gevierd.

In 1265 kreeg de nederzetting aan de Vecht immers stadsrechten. ’Vredelant’ moest de vrede bewaren tussen de graven van Holland en de bischoppen van Utrecht. Dat lukte overigens maar matig, want het duurde tot in de zeventiende eeuw voor de verschillende gewesten als eenheid optraden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.