’Ik sta hier voor Fabiënne en voor haar ouders’

Een gedenkplek voor Fabiënne.© Foto Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden

Annemarie de Jong
Hilversum

Als de rouwstoet arriveert, knijpen twee vriendinnen elkaars hand fijn. ,,Ik kan het niet geloven”, klinkt het geëmotioneerd.

Massaal zijn vrienden en bekenden naar Vliegveld Hilversum gekomen om Fabiënne Lam de laatste eer te bewijzen. De negentienjarige overleed nadat ze in Teuge bij een parachutesprong levensbedreigend gewond was geraakt.

Lees hier: Uitvaart Fabiënne Lam (19) op vliegveld Hilversum [video]

Oude schoolvriendinnen van het Comenius College, waar de Hilversumse haar havo-diploma haalde, kunnen nog net uitbrengen dat ze ’zo lief en vrolijk’ was. Op de achtergrond draaien vliegtuigmotoren.

Tot het laatst is onzeker of tien parachutisten hun emotioneel beladen herdenkingssprong kunnen uitvoeren. ,,We wachten de weersomstandigheden af”, zegt Robbert Wethmar van het Hilversumse Parachutistencentrum Midden Nederland.

Terwijl de rouwauto’s het vliegveld oprijden, verzamelen toeschouwers zich op het parkeerterrein. Na lang wachten klinkt geronk. Tegen de grijze lucht doemen drie toestellen op, die laag overvliegen. Terwijl twee vliegtuigen koers houden, buigt de derde ineens scherp af naar links en verdwijnt in de wolken. Een prachtige ’missingmanformatie’ om Fabiënne te herdenken.

Geen risico

Door lage bewolking, regen en wind is het voor de parachutisten niet verantwoord te springen. ,,Gelijk hebben ze, laat ze alsjeblieft geen enkel risico nemen”, reageren vriendinnen.

Oud-klasgenoten van de Augusstinusschool in Kerkelanden zoeken troost bij elkaar. Ze zijn elkaar na de basisschool nooit uit het oog verloren. ,,We kwamen Fabiënne vaak tegen. ’Hé’, zei ze dan, ’gaan we ergens wat drinken?’ Altijd vrolijk”, vertelt Veroni.

,,Ze stond altijd voor je klaar. Ik keek vroeger een beetje tegen haar op, ze was al best volwassen en heel zorgzaam”, zegt Faith. Angelique Poort is met haar zoon mee. ,,Ik sta hier voor Fabiënne en ook voor haar ouders. Om ze te steunen. Als je kind zo uit het leven wordt gerukt... Het is niet eerlijk.”

Kaarsjes

Addie Braakman, voorzitter van de afdeling American Football van de Hurricans, staat met zijn vrouw Els ’als eerbetoon’ bij het vliegveld. ,,Ik ken Fabiënne nog als meisje toen ze bij haar vader kwam kijken als hij speelde. Een lief, mooi kind. Dit is wat je nooit wilt, een vader die zijn dochter moet wegbrengen.”

In het clubhuis van het parachutistencentrum hebben leden kaarsjes aangestoken bij foto’s van Fabiënne. ,,Ze was echt het zonnetje in huis.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.