Noodkreet tegen windmolens langs de Eem

Windturbines kunnen beter op zee, vindt de Stichting Behoud de Eemvallei.© archieffoto

Joost Reijnders
Soest

In een laatste poging om de gemeenteraad van Amersfoort ervan te overtuigen dat er geen 175 meter hoge windturbines moeten komen langs de Eem, hebben zeven organisaties een open brief geschreven aan de Amersfoortse gemeenteraad. Die bespreekt dinsdagavond de plaatsing.

Namens onder meer de Stichting Mooi Baarn en de Stichting Eemsnoer haalt Stichting Behoud de Eemvallei uit naar de voorzitter van de gemeenteraadsvergadering, die volgens de stichting haar het inspreken tijdens de bespreekraad onmogelijk maakte. De stichting dreigt Amersfoort met juridische procedures, waar ook dit ’belemmeren van het democratische proces’ aan de orde gesteld zal worden. De stichting zegt er alle vertrouwen in te hebben dat ze een rechtszaak bij de Raad van State over de windturbines zal winnen. Volgens de organisaties en twee bewonersgroepen zullen de windmolens ’de openheid van heel Eemland, de Eemvallei, dominerend aantasten’.

De gemeenteraad bespreekt dinsdag het onderzoeksrapport over de haalbaarheid van de plaatsing van windturbines in de gemeente Amersfoort. De stad wil energieneutraal worden en vanuit de bevolking kwam onder meer het initiatief om bij bedrijventerrein de Isselt, vlakbij de gemeentegrens met Soest, twee windturbines te plaatsen. Een ander locatie is bedrijventerrein De Hoef in Amersfoort-oost, tot ergernis overigens van de gemeenteraad van buurgemeente Nijkerk. Een derde mogelijke locatie, bij de A1 , wijst het college, omdat dat toekomstige woningbouw zou bemoeilijken.

De stichting deelt ook een sneer uit naar de Natuur en Milieufederatie Utrecht NMU. Die zou hebben geprobeerd de Stichting Behoud de Eemvallei over te halen het verzet tegen de turbines langs de Eem te staken. In ruil daarvoor zou de stichting dan jaarlijks een deel van de opbrengst van de twee windturbines op de Isselt ontvangen. Onbehoorlijke gedrag van de NMU, meent de stichting.

Overigens lijkt het erop dat een meerderheid van de gemeenteraad van Amersfoort voorstander is van plaatsing van de windturbines, zo meldt de Amersfoortse Courant. De (veelal linkse) coalitiepartijen zijn voor, en daarmee 21 van de 39 gemeenteraadsleden.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.