Kermis in centrum Huizen geeft Huizerdag extra ’boost’

Marjolein Vos
Huizen

Wekelijks plaatsen wij op deze plek een luchtfoto, die ergens boven het Gooi, de Vechtstreek of Eemland is geschoten. Op het kaartje geeft de pijl de kijkrichting van fotograaf Alexander Marks aan.

Nog even geduld en dan gaat het los op de Naarderstraat, kruising Ceintuurbaan in Huizen, centraal op deze foto. Vanaf woensdag tot en met zaterdag staat hier na jaren van afwezigheid eindelijk weer een echte kermis. En dat geeft de dertigste editie van de Huizerdag - het feest dat op vrijdag 9 en zaterdag 10 september in het dorp wordt gevierd - toch echt een extra ’boost’.

Dorp

De komst van de kermis is om te beginnen goed nieuws voor de jeugd van Huizen. Want kermis in je eigen dorp, waar je gewoon lekker op de fiets met je vrienden en vriendinnen naar toe kunt, dat is toch het leukste dat er is?! En helemaal als het feest zich afspeelt in het centrum, en niet ver weg van ongeveer alles, op een kil en en koud evenemententerrein aan de rand van het dorp, zoals de laatste jaren steeds het geval was. Kil en koud wordt het volgens de diverse weermannen- en vrouwen sowieso niet. Nee, dit keer lijkt in Huizen alles mee te zitten.

Palingroken

Ook de ondernemers in het Oude Dorp zijn enthousiast. Janneke Wolswinkel, die samen met Hans van Gils café Het Wapen van Huizen runt, is heel benieuwd wat de festiviteiten teweeg zullen brengen: „De kermis staat natuurlijk bij ons voor deur. Het is voor het eerst dat we het van zo dichtbij mee maken. Wij focussen ons met extra activiteiten echt op de vrijdag (Huizernacht) en zaterdag. Die dagen hebben wij bijvoorbeeld DJ John Valk in huis die de muziek verzorgt. En op zaterdag hebben wij weer ruimte gemaakt voor het Palingroken. Vorig jaar hadden we dit heel groots aangepakt, met palingrokers uit de hele regio. Maar daar is dit jaar door de kermis geen ruimte voor. Daarom beperken wij ons tot uitsluitend Huizer palingrokers, een man of zeven. Echt leuk, knus, ouderswets roken met tonnetjes.” Buurman Chiel van Maurik van IJssalon Chielato’s draait nu al overuren.

IJs

„Jarenlang hebben we geprobeerd om de kermis naar de Naarderstraat te krijgen. Maar de gemeente zag altijd problemen, met de wegen die moesten worden afgesloten bijvoorbeeld. De kermis werd daarom gehouden in de Oostermeent of bij de haven. Allemaal geen succes. Niet voor de bezoekers, en ook niet voor de exploitanten. Die haakten gewoon af. Nu is de gemeente eindelijk tot het inzicht gekomen dat de Naarderstraat echt de beste plek is voor de kermis”, vertelt hij enthousiast. „En ja, het weer zit eindelijk eens mee, hè? Ik heb alle dochters en andere dames al ingeroosterd voor de komende dagen. Ik sta iedere dag heel vroeg op om voldoende voorraad ijs te maken, altijd zo vers mogelijk natuurlijk. Het wordt fantastisch!”

Koningsdag

Handig om te weten: nog tot en met zaterdag 10 september is de Naarderstaat tussen De Ruyterstraat en het Prins Bernhardplein afgesloten voor verkeer. Of de kermis ook tijdens Koningsdag 2017 op deze plek komt, kan de gemeente nog niet zeggen: ,,Eerst kijken of het goed bevalt.’’ Ook de Oranjestichting Huizen wacht af hoe of de kermis aanslaat. Frits Groenewoud van de Oranjestichting: ,,Ik ben heel benieuwd naar de attracties. Is het groot- of kleinschalig? Kunnen we er mee concurreren met grote kermissen in de regio? Hoe reageert de buurt? Als dit allemaal positief is, zullen we zeker gaan proberen om de kermis ook op Koningsdag op deze locatie te krijgen.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.