Zeer grote brand bij houthandel in Laren (update 13 uur)

Foto Studio Kastermans

Laren

update video - Bij houthandel en zagerij Van Dijk aan de Zijtak in Laren is zondagavond om kwart voor elf een zeer grote brand uitgebroken. De houthandel is gevestigd midden in het centrum en stond op de nominatie te vertrekken.

Het vuur was in de wijde omgeving te zien. De lucht boven Laren kleurde rood en uit de vuurzee klonken geregeld explosies. De brandweer zette groot materieel in. Voorkomen werd dat een dieseltank tot ontploffing kwam.

Behalve de houthandel is ook de bibliotheek in vlammen opgegaan. Bewoners van 27 omliggende woningen moesten hun huis verlaten en 16 van hen werden opgevangen in het voormalig gemeentehuis waar voor koffie en broodjes werd gezorgd. Bewoners vertrokken later die nacht naar familie of naar hotel De Witte Bergen, waar de gemeente voor kamers had gezorgd.

Rond een uur zondagnacht was het gevaar geweken dat de brand zou overslaan naar woningen. Een persoon is onwel geworden en is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Rond half 4 in de nacht was de brandweer de vuurzee meester.

De ondernemer Mathijs de Roos was tijdens het uitbreken van de brand vanuit zijn huis ingelogd op de computer van zijn zaak. De verbinding werd verbroken. Even later werd hij op de hoogte gebracht van de brand. Vanuit Utrecht snelde hij naar het Gooi en zag tot ontzetting dat het pand waarin zijn adviesbureau De Roos en zijn bouwonderneming Overhagen zijn gevestigd weinig meer over is. ,,Ik ben vermoedelijk alles kwijt. Misschien dat er nog wat data is te vinden. maar ik betwijfel het. Want met deze hittë blijft er niet veel over.''

Het terrein is sinds maart dit jaar eigendom van MBB Ontwikkeling uit Maarssen. De projectontwikkelaar wil er in samenspraak met de gemeente Laren twintig appartementen realiseren. Ook de plek van de bibliotheek aan de Sint-Jansstraat, die daar weg gaat, is in die plannen betrokken.De brandweer verwacht maandag de hele dag nog na te blussen.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.