Naar Den Haag in strijd tegen herrietreinen

Het spoor in Hilversum.© Stefan van Hees

Valentijn Bartels
Hilversum

De gemeente Hilversum en Hilversummers die in de buurt van het spoor wonen zijn helemaal klaar met geluidsoverlast van het spoor.

Volgende week donderdag gaat wethouder Nicolien van Vroonhoven (wonen) met buurtbewoners klachten toelichten tijdens het Algemeen Overleg Spoor van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. ,,Er is na jaren nog geen oplossing. ProRail en het ministerie voelen zich niet verantwoordelijk en willen niet betalen’’, schrijft Van Vroonhoven.

Uitbreiding

Het snerpende geluid van treinen is ontstaan toen het station in Hilversum in 2008 werd uitgebreid. Het verleggen van wissels en het krapper maken van de spoorboog veroorzaken het zogenaamde booggeluid. Bewoners en de gemeente zijn sindsdien in overleg met NS en ProRail.

Vooral omwonenden van het spoor vechten al jaren tegen instanties die voor de oplossing van het probleem naar elkaar wijzen.

Vetpotjes

De vraag wie geld beschikbaar moet stellen voor een oplossing lijkt volgende week in Den Haag dan ook de belangrijkste. Voor omwonenden telt alleen dat het ’krijsen’ van wielen op het spoor stopt. Gemonteerde ’vetpotjes’ zouden olie op het spoor kunnen deponeren om passerende treinen zonder snerpend geluid te laten rijden. Kosten zijn volgens berekeningen eerder dit jaar eenmalig 200.000 euro plus voor onderhoud jaarlijks 35.000 euro. Geld waar de gemeente Hilversum niet voor naar de portemonnee wil grijpen.

Wettelijke grondslag

Een wettelijke grondslag om de kosten te verhalen op ProRail ontbreekt. Hilversum schreef eerder een brief naar de staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De toezegging dat de problemen aan de orde worden gesteld tijdens het spooroverleg is voor Van Vroonhoven reden met omwonenden per bus naar Den Haag af te reizen. „Om ons verzoek kracht bij te zetten. De omissie in de regelgeving is buitengewoon onredelijk voor de bewoners.”

Schandpaal

Bewonersverenigingen OSP en Klein Rome zijn boos omdat ProRail tot op heden niet over de brug komt. Volgens hen is de spoorbeheerder de partij die het af laat weten. Woordvoerder Patrick Weening noemt de tocht naar Den Haag dan ook ’het gevecht van de gewone burger tegen de moloch die ProRail heet’. „Het wanproduct van de privatisering en opsplitsing van de Nederlandse Spoorwegen heeft alleen maar meer problemen geschapen. Dat gedrag willen wij aan de schandpaal nagelen.”

Knoop doorhakken

Een woordvoerster van ProRail meldt desgevraagd blij te zijn met de lobby van de Hilversummers in Den Haag. „De bal ligt bij het ministerie, daar moet het geld uiteindelijk vandaan komen. We moeten smeerpotten inbouwen tegen de herrie, de gemeente heeft eerder aangegeven daar niet aan mee te willen betalen.” ProRail meldt zelf ’geen potje te hebben voor de investering’. „Ook in onder andere Nijmegen, Alkmaar, Harderwijk en Eindhoven speelt dit. Wij hopen alleen maar dat de knoop wordt doorgehakt zodat mensen geen last meer hebben van dat irritante geluid. Hoe meer klagende gemeenten, hoe beter”, besluit de woordvoerster.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.