De G&E sport mee: ’Raggen’ op de ergometer

Sebas Bouquet gaat bij de Hilversumse roeiclub Cornelis Tromp een wedstrijdje indoorroeien aan met Haye Dijkstra (rechts). Jeroen Weits moedigt aan.© Foto Studio Kastermans

Sebas Bouquet
Hilversum

Even is hij afgeleid. Haye Dijkstra pakt zijn telefoon van de vensterbank in de fitnessruimte van roeivereniging Cornelis Tromp. Roeinieuws vanuit Rio. Tegenover Haye staat voormalig teamgenoot Jeroen Weits. Verder is de ruimte gevuld met apparaten die menigeen zal omschrijven als martelwerktuigen.

Het stortregent in Hilversum. In Rio de Janeiro is dat wel anders. Op het toneel van de Spelen schijnt de zon. Nederlandse roeisters winnen er zilver. Roeiend Nederland doet internationaal mee. Talenten trainen hard en doen zichzelf pijn. ’Goede’ pijn, volgens Jeroen. Een pijn die je jezelf aandoet.

Jeroen en Haye zijn twee van die hard trainende talenten. Lange tijd zaten de begintwintigers samen in een boot en wonnen ze ongeveer alles wat ze in hun categorie konden winnen. Totdat ze ruim een jaar geleden hun eigen weg kozen. Jeroen roeit inmiddels bij Laga in Delft, Haye bij Nereus in Amsterdam. Sinds lange tijd zijn ze weer eens terug bij Cornelis Tromp.

We kijken door het raam van de fitnessruimte. De voorgenomen introductie op het water zit er niet in. Mijn strijdtoneel is geen zonnig Rio, zelfs een zonnig Hilversum is te veel gevraagd. Er zit niets anders op dan plaats te nemen op een van de martelwerktuigen, ook wel ergometers genoemd.

„Benen, rug, armen”, zegt Jeroen. Hij zit op het roeiapparaat naast mij. Ik volg zijn bewegingen. Afzetten met de benen, dan volgt de rug, daarna pas met de armen naar achteren. Technisch zou het er voor een beginner goed uitzien. Dat is fijn om te horen, want ik heb nooit eerder op een roeimachine gezeten. Ik kom überhaupt nooit in een sportschool. Op het scherm van mijn apparaat staat een drie gevolgd door nog wat getallen. Het komt erop neer dat mijn beweging niet al te krachtig is.

Jeroen en Haye weten exact hoe de bewegingen moeten zijn Een uitleg voor de leek volgt. Twee dingen zijn belangrijk: het eigen lichaam en wat het blad/de riem doet. Er zijn verschillende roeistijlen: van ’katachtig’, waarbij het lichaam heel ontspannen moet zijn, tot simpelweg op kracht roeien. „Raggen”, klinkt het. Hun grote voorbeeld? Mahe Drysdale. Een Nieuw-Zeelander die iedereen aan gort ragt. Dat bevalt de mannen wel.

Haye is afgelopen jaar ook alvast met ’raggen’ begonnen, hoewel hij zijn eigen stijl meer als ’katachtig’ omschrijft. Hij vocht zich bij Nereus in de herenacht en won daarmee op het prestigieuze toernooi van Henley, in Engeland. Verder volgde onder meer een overwinning op de Olympische ploeg die nu in Rio aanwezig is. Ook Jeroen roeit flink door. Hij heeft de draad na een tussenjaar weer opgepakt. Allebei hebben ze een groot doel voor komend jaar: Het WK -23.

Inmiddels is Haye op de roeimachine naast mij komen zitten. Jeroen heeft op het scherm van mijn apparaat ’500’ ingesteld. Ik moet 500 meter roeien. Hoe lang dat duurt? Zo’n twee minuten. De ’drie’ die ik eerder op het scherm van mijn apparaat zag staan, moet nu een ’twee’ worden. Haye stelt eveneens 500 meter in op zijn apparaat.

Daar zitten we dan. Een fitte jongeman die zowel in lengte als breedte pakweg twee keer zo groot is, en ik. Gelukkig begint Haye pas met roeien als ik de eerste 200 meter heb gehad. Op het apparaat naast mij schiet een lichaam misschien wel drie keer zo snel als ik ga op en neer. Met veel geploeter blijf ik Haye voor. Mijn zege is niet nieuwswaardig. Dergelijke berichten moeten de komende jaren van Haye en Jeroen komen.

Meer nieuws uit Sport Regionaal