IJsselmeervogels haalt opgelucht adem

Alex van Vogelpoel
Lisse

Een absoluut horrorseizoen is afgewend door IJsselmeervogels. De Rooien leken lang af te gaan op een nederlaag bij FC Lisse en in dat geval was degradatie naar de hoofdklasse zelfs realistisch geworden. De late gelijkmaker van Jeffrey Buitenhuis (1-1) voorkwam verdere zorgen.

Dat de tweede divisie niet zou worden bereikt was eigenlijk vanaf de winterstop al duidelijk, maar het had nog gortiger kunnen worden. De marge op de promotie-degradatieplaats, bezet door Lisse, was voor dit weekend vijf punten. Na een zeer sterke openingsfase, met een bal op de paal van Mike van de Laar en een schot van Bryan Burgerhout, had Lisse de controle. Dat resulteerde uiteindelijk in de 1-0 van Robert van Boxel.

Waar de meeste trainers quasi nonchalant roepen niet met de ranglijst bezig te zijn, gaf Van der Heide wel ruiterlijk toe. ,,Natuurlijk zit ook ik dan te tellen op de bank.” Concurrenten waren op weg om punten te pakken, de marge op Lisse zou nog maar twee punten zijn én IJsselmeervogels heeft een zwaar programma. GVVV thuis en ONS Sneek uit zijn allerminst garanties voor punten. Daar komt de inmiddels toch wel belachelijke kaartenlast bij. In 28 duels kregen de Vogels al 58 keer geel en twee keer direct rood. Recordhouder van de topklasse is Mike van de Laar. Hij pakte tegen Lisse zijn tiende (!) gele kaart in 22 duels. Voor Van de Laar einde seizoen door twee duels schorsing. Jeffrey Buitenhuis en Abderrahim Loukili zijn tegen GVVV geschorst. Loukili solliciteerde ook nog eens openlijk naar rood, waardoor Van der Heide hem nog voor rust wisselde. Loukili stormde vervolgens richting de kleedkamer. ,,Dat vind ik niet netjes”, zei Van der Heide eufemistisch. De voormalig FC Hilversum-aanvaller is sinds de winterstop niet het wondermiddel geworden wat gehoopt was op De Westmaat. Of zijn contract verlengd wordt is na wederom een onvoldoende de vraag.

Het verblijf op topklasse-niveau werd uiteindelijk wel verlengd. IJsselmeervogels had in de tweede helft nog altijd weinig in te brengen. Buitenhuis wist een kwartier voor tijd een vrije trap van Van de Laar wel binnen te koppen voor 1-1. Daardoor kunnen de Rooien zich voor gaan bereiden om volgend seizoen met alweer een nieuwe selectie de tweede divisie proberen te bereiken.

Meer nieuws uit Sport Regionaal