Marktplein Hilversum bijna half miljoen euro duurder

Werkzaamheden op het Markplein afgelopen april.

Ronald Frisartr.frisart@hollandmediacombinatie.nl
Hilversum

De opknapbeurt van het Hilversumse Marktplein gaat 460.00 euro meer kosten dan gedacht. Dat schrijft wethouder Floris Voorink (centrum, ruimtelijke ordening) aan de gemeenteraad. In totaal gaat de ’make over’ van het plein nu ruim vier miljoen euro kosten.

De meerkosten zijn vooral het gevolg van wensen van de gemeenteraad. Zo wil de raad meer groen en dat komt er, in de vorm van meer bomen. Ook de bestrating wil de raad aangepast zien.

Nu komen er getrommelde klinkers, schrijft Voorink. Over wat dat zijn, meldt de website van een leverancier van stenen: ’getrommelde bestrating is natuurlijk verouderd door middel van een trommelmachine’. Dat zorgt voor ’een rustieke uitstraling’.

Verder komen er - eveneens op verzoek van de raad - geen gewone bankjes maar ’mediabanken’. De vormgeving daarvan moet duidelijk maken dat de bezoeker in de mediastad is. Een extra kostenpost is ook de fundering die ondergronds moet worden aangelegd voor een aan architect Willem Marinus Dudok gewijd kunstwerk. Aanvankelijk was het plan dat in het Dudokpark bij het raadhuis te plaatsen. De gemeenteraad ziet het echter liever op het Marktplein.

Vier ontwerpen

Al eerder zijn vier ontwerpen geselecteerd. Jury en publiek bleken sterke voorkeur te hebben voor dat van Lucas Lenglet: een forse rechthoekige zuil met tegels bedekt met goudachtig glazuur. Al met al kost dat kunstwerk 2,5 ton, terwijl er maar een ton aan budget is.

Later dit jaar wordt beslist wat er moet gebeuren: een nieuwe pijsvraag uitschrijven, helemaal afzien van een Dudok-sculptuur of extra geld zoeken om Lenglets zuil toch mogelijk te maken. Nu lijkt Voorink op dat laatste voor te sorteren, want het extra geld dat hij de raad gaat vragen betreft ook de fundering voor een fors kunstwerk.

Tot slot wordt de stapsgewijze opknapbeurt van het plein iets anders ingericht, in het belang van de marktkooplui. Bekeken wordt nog of de kooplieden aan die kostenpost een bijdrage gaan leveren.

Vorig jaar stelde de raad voor het Marktplein 3,6 miljoen beschikbaar. Nu is er 460.000 euro meer nodig.142.000 euro is al eerder gevonden binnen de rioleringsgelden. Resteert nog 318.000 euro. Voor dat bedrag gaat Voorink de raad in het najaar extra krediet vragen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.