Wateroverlast-aanpak Laren start

Pagina uit brochure gemeente Laren.

Edward de Vries Lentsch
Laren

’Hemelwater afkoppelen? Zo doet u dat!’ Binnenkort krijgen alle inwoners van Laren een brochure met praktische tips in de bus.

De gemeenteraad van Laren heeft gekozen voor een verplichte afkoppeling van het regenwater op het riool. ,,Iedereen is medeverantwoordelijk voor het droog houden van het dorp’’, licht wethouder Ton Stam toe. Inmiddels is ook de provincie akkoord met de maatregel. ,,We hopen dinsdag in het college de wijken waarmee we starten te kunnen aanwijzen, gevolgd door brieven aan de bewoners en voorlichtingsbijeenkomsten.’’

Die eerste wijken zullen in de hoger gelegen delen van Laren te vinden zijn. Vanaf september krijgen deze ’afkoppelpioniers’ dan een jaar de tijd om aan eisen van de gemeente te voldoen. Het project wordt in enkele jaren tijd over Laren uitgerold.

Afkoppelmaatregelen

Uiteindelijk doel is extreme wateroverlast in het centrum te voorkomen. Het ligt voor de hand dat de startwijken kunnen rekenen op controle door de gemeente op de uitvoering van de afkoppelmaatregelen. Dat kan waterberging in eigen tuin zijn, vijver met overloop, een grindkoffer, grindpalen en infiltratiekratten. Per vierkante meter dakoppervlak moet minimaal 40 liter berging gerealiseerd worden. De gemeente tipt Laarders ook nog om samen met buren een offerte aan te vragen bij een aannemer.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.