Voorlopig geen tweerichtingsverkeer op Emmastraat

Ondernemers hebben met succes geprotesteerd.© Foto: Studio Kastermans

Valentijn Bartels
Hilversum

Op de Emmastraat in Hilversum komt voorlopig geen tweerichtingsverkeer.

Wethouder Floris Voorink (verkeer) stelde voor het omstreden plan op te nemen als verkiezingsonderwerp in 2018, waardoor tegenstanders voorlopig rustig adem kunnen halen. Dat besluit nam de wethouder nadat de commissie verkeer en beheer overwegend negatief adviseerde over het definitieve plan. Vooral de verkeersveiligheid in het definitieve ontwerp was volgens de meeste fracties onvoldoende aanwezig. Het college gaat wel een zogeheten bypass aanleggen tussen de Emmastraat en de Langestraat. Ook het kruispunt met het Achterom en het begin van de Groest worden aangepakt. „Van de rest blijf ik af”, vertelde Voorink. Het collegelid moet zijn collega-wethouders en de burgemeester nog mee krijgen, aangezien het officieel om een collegebesluit gaat.

De avond begon zoals verwacht rumoerig. De publieke tribune zat afgeladen vol en negen insprekers meldden zich. Onder hen Nicolien Grabijn die namens ondernemers op de Emmastraat vertelde het plan nog steeds als onveilig te ervaren. Net als bewoners van de centrumstraat. Pastoor Jules Dresmé kreeg zelfs applaus van de tribune toen hij vertelde dat oudere kerkbezoekers en rouwstoeten gevaar zouden lopen wanneer er meer rijbanen voor de kerk komen. Centrummanager Kjeld Vosjan hoopte juist dat het plan er zou komen. „Er zijn veel verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van het eerste ontwerp.”

Anja Wijnands opende namens het twijfelende CDA het politieke debat. Zij vond de balans tussen bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid niet in orde en stelde voor onderzoeksbureau Arcadis in te schakelen om ook het definitieve ontwerp te beoordelen. Pierre van Rooden (SP) stelde namens de tweede twijfelende partij met andere woorden hetzelfde voor. Annette Wolthers (D66) vond het plan sterk verbeterd en bleef voorstander, net als Joost van Gilse (VVD). Hilversum 1, Hart voor Hilversum, GroenLinks, ChristenUnie en Leefbaar Hilversum zagen en zien geen heil in het plan. „Alsof mensen zo moeilijk in het centrum komen”, zei Léonie Sazias (Hart voor Hilversum). Voor Voorink was het debat reden tweerichtingsverkeer voorlopig van tafel te vegen. „Een gemiste kans”, volgens Vosjan. „Een wijs besluit”, aldus Grabijn. „Mensen die voor zijn moeten maar op de VVD stemmen in 2018”, eindigde de wethouder.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.