Indonesische ministers bij Patria
Hoog bezoek voor de bewoners van Patria in Bussum. Twee Indonesische ministers - uiteraard met gevolg - kwamen vrijdag langs om te kijken hoe in Nederland de zorg voor Indonesische ouderen is geregeld. Bestuursvoorzitter Frans Broekhuizen van Nusantara - waar Patria onderdeel van uitmaakt - is niet verbaasd. „Wij zijn de laatste jaren uitgegroeid tot een kenniscentrum op dit gebied.”
Het bezoek aan Patria maakt onderdeel uit van een uitgebreide rondtocht van minister Puan Maharani van cultuur en welzijn en minister Nila Moeloek van volksgezondheid en hun medewerkers naar hoe de gezondheidszorg en dan specifiek de ouderenzorg in Indonesië handen en voeten te geven. Behalve het bezoek aan Patria, waar zij van de bewoners hoorden hoe die de zorg ervaren, waren ze in de ochtend al langs geweest bij het UMC. „Eerder deze week heb ik ook al een presentatie gegeven voor deze delegatie. Nu kunnen ze met eigen ogen zien dat onze aanpak werkt.”
Want dat de zorg voor Indonesische ouderen anders is dan voor ’gewone’ Nederlandse ouderen, daarvan is Broekhuizen overtuigd. „Kijk alleen maar eens naar de recente geschiedenis van Indonesië. Er lopen daar nog veel mensen rond met trauma’s. Die komen juist vaak op hogere leeftijd weer naar boven. Daar moet je dan alert op zijn en ook goed op inspelen. Het vraagt om een cultuurspecifieke aanpak”, vindt Broekhuizen. „De Indonische cultuur is toch heel anders dan de Westerse. Hier is het vaak heel direct. De Oosterse aanpak is veel meer ’bottom up’ met veel gevoel voor verhoudingen en sfeer.” Ook op medisch gebied wordt er heel anders gewerkt. „In Indonesië wordt veel meer gewerkt met oliën en massages bijvoorbeeld. Dat zie je hier bij Patria ook al. Dat is toch iets heel anders dan een paracetamolletje geven.” Het streven van Nusantara is erop gericht het beste uit de twee culturen te verenigen. En dat wilden ze de Indonesische delegatie meegeven. „Onze expertise op het gebied van management en het samenbrengen van de structuur en kennis in de sociale cultuur van Indonesië.”
Kinderschoenen
De ouderenzorg in Indonesië staat nog in de kinderschoenen, weet Broekhuizen. „Ze zijn bezig met een Obamacare-achtig gezondheidsprogramma, waar de ouderenzorg onderdeel van uitmaakt. Ook in Indonesië is een verschuiving merkbaar. Het platteland loopt leeg. Het komt steeds minder voor dat zoons en dochters automatisch de zorg voor hun ouders op hun schouders kunnen nemen. Die omslag is enorm. Niet in de laatste plaats vanwege de grootte van het land en dan ook nog eens met heel veel eilanden. De implementatie van de zorg is een belangrijke vraag waar deze delegatie antwoorden voor zoekt. En sluit aan op de ervaring van Nusantara”, aldus Broekhuizen. De bestuursvoorzitter ziet nog meer kansen voor samenwerking in de toekomst. „Dan kun je denken aan mensen uit Indonesië die hier ’on the job’ het vak komen leren. We willen een partner worden voor ouderenzorg in Indonesië.”