Gijzelnemer gepakt bij NPO, slachtoffer kende man met mes niet

Flink wat politie rond het NPO-gebouw.© Studio Kastermans/Ben den Ouden

Valentijn Bartels
Hilversum

De politie heeft donderdagmorgen een einde gemaakt aan een gijzeling in het NPO-gebouw op het Mediapark in Hilversum.

Daar werd een medewerkster van de NPO door een 33-jarige man met een mes gegijzeld. Na ingrijpen van een onderhandelaar en een arrestatieteam kon de vrouw ongedeerd in veiligheid worden gebracht. De gijzelnemer werd gearresteerd. Over de aanleiding van de gijzeling kan de politie nog niks zeggen. De gegijzelde vrouw zegt de man niet te kennen. ,,We zijn volop bezig met verhoor, het duurt waarschijnlijk even voordat alle puzzelstukjes op hun plek vallen’’, meldt een woordvoerster desgevraagd.

Lees ook: Mediapark decor van gijzeling

Kort na 08.00 uur bedreigde de gijzelnemer de vrouw buiten het NPO-gebouw met een mes. Daarna nam hij haar onder dwang mee naar binnen. De gijzeling eindigde rond 09.30 uur, toen de man met loeiende sirenes werd afgevoerd door de politie. In de tussentijd werd de omgeving rond het pand van de NPO op het Mediapark met lint afgesloten. Er zouden buiten het gebouw een mes en een tas zijn gevonden. De gijzeling vond plaats in het gedeelte van het gebouw waar 3FM zit. Er kwamen geen andere mensen in gevaar omdat de zender deze week vanaf andere plekken uitzendt.

Op scherp

Volgens de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes is de gijzeling geen aanleiding om halsoverkop veiligheidsmaatregelen aan te passen op het Mediapark. ,,Al zet het de boel wel op scherp. Het lijkt in dit geval te gaan om iemand die achter een medewerkster aan is geglipt en niet om iemand die bewust probeerde de veiligheid van meerdere mensen op het Mediapark in gevaar te brengen.’’ Broertjes benadrukt dat dit eerst nog moet worden onderzocht. ,,Voor ons is de veiligheid op het Mediapark altijd een onderwerp waar we veel mee bezig zijn. Het blijft helaas een aantrekkelijke plek voor verwarde mensen.’’ Veiligheidsmaatregelen werden eerder al aangescherpt nadat ’journaalkaper’ Tarik Z. de studio’s van de NOS binnendrong.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.