’Ik dacht dat aardappels uit een boom komen!’

Naast ouderwets klompendansen, was er ook alle aandacht Larens Saison, een nieuw gebrouwen bier.
© KASTERMANS STUDIO/LEON DAKKUS
Laren

Op het oogstfeest Laren aan de Drift kon iedereen gisteren even terug in de tijd. Ploegen, dorsen en aardappelen rapen. Maar niet alles was ouderwets. Een nieuw biertje werd geboren: Larens Saison.

De Gooische Brouwerij tapt vandaag voor het eerst Larens Saison, gebrouwen met Sint Jans rogge. Jan van den Brink van Stichting Oude Landbouwgewassen is trots op het Larense roggenat. De Sint Jans rogge is een vergeten gewas. ,,Het is moeilijker te telen. Eerder rijp dan tarwe ook. Daarom zaaiden boeren het niet meer.”

Rogge

De stichting vindt het belangrijk boerentradities in leven te houden. ,,Daarom vonden wij het mooi rogge weer te zaaien.” Vroeger brouwden boeren al roggebier voor seizoenarbeiders.

Van den Brink vindt het een lekker biertje. ,,Eerder in het proces niet. Ik dacht toen als dit het wordt, hoef ik het niet. Het bier was vlokkerig.” Na een goede rijping bottelden de Gooische Bierbrouwerij deze week de nieuwe pilsjes. ,,Dit moet je niet met carnaval drinken. Het is vrij stevig.” Guido de Wit van de Gooische bierbrouwerij noemt het biertje toegankelijk. ,,We willen dat het voor dames en heren lekker is. Niet te extreem. Hier zit 6,8 procent alcohol in. Aardig wat, maar je kunt nog wel een wandeling over de hei maken.”

Aardappelen

Een boer rooit aardappelen. Voor vijf euro krijg je een zak en mag je de piepers rapen. Het zijn Red Stars. Hanna (9) raapt met haar vader. ,,Gek dat ze uit de grond komen. Ik dacht uit een boom net als appels.” Aardappelen lust ze niet. ,,Liever pasta. Maar dit is een leuk werkje.”

Naast de oude ambachten is er ruimte voor creativiteit. Kunstenaar Emilie Lindenbergh laat kinderen schilderen. ,,Ik wilde eerst dat ze met korenhalmen schilderden. Maar ik laat het vrij. Alleen het mengen van kleuren vinden ze al leuk. Net toveren.” Schilderen past bij het Oogstfeest. ,,Laren kent een rijke geschiedenis aan kunst. Mooi dat kinderen mee te geven op een educatieve en historische dag als deze.”

Schilderen

Bussumse Nadina (9) schildert twee bloemen. ,,Schilderen heb ik van mezelf. Doe ik veel thuis. Dan maak ik een boom of een regenboog.” Nadina raapte ook aardappelen. ,,Ik moest ze wel betalen. Het is leuk hier. Anders dan normaal.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.