Huizen hoopt de Koning ook zelf eens te mogen verwelkomen

Eieren werpen in Huizen.© Studio Kastermans/Leon Dakkus

's Middags wist een percussieband op het Oude Raadhuisplein in Huizen de mensen in beweging te krijgen. © Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden

1 / 2
Medewerker Internet
Huizen

Koningsdag, een van de weinige dagen in het jaar dat je ongegeneerd in de meest gekke oranje outfits de straat op kunt. In Huizen ontbreekt de oranje kleur toch wel een beetje in het straatbeeld, slechts sommige volwassenen wagen zich aan een oranje accessoire.

De kinderen houden zich wel netjes aan de dresscode, met oranje onesies, vesten en prinsessenoutfits. Hier en daar is wel een verdwaald Roy Donders huispak te zien. Ook burgemeester Hertog heeft voor deze feestelijke gelegenheid geen oranje das omgedaan. Het oranje mag dan misschien ontbreken, maar het feest is er in het centrum van Huizen niet minder om.

Op de vrijmarkt zijn de verschillende Koningsdag- en voormalige Koninginnedagklassiekers in groten getale aanwezig. Tientallen grabbeltonnen, honderden cupcakes in feestelijke kleuren en een paar beginnende muzikanten. In een lange stoet schuifelt de menigte langs de jonge marktkooplieden. Waar iedereen wel bekende tegenkomt, en er flink wordt onderhandeld door toekomstige ondernemers.

Wilhelmus

De officiële opening van Koningsdag wordt verricht op een van de feestlocaties, het Oude Raadhuisplein. De organisatie en de burgemeester openen onder begeleiding van showband Vijos uit Bussum, de feestelijkheden. ,,We hopen dat we Koning Willem-Alexander ook ooit op zijn verjaardag hier in Huizen te kunnen verwelkomen. Wie weet dat hij ooit nog langskomt, helaas heeft hij net Noord-Holland al aangedaan vorig jaar’’, aldus burgemeester Hertog.

Als de Koning met zijn familie nog een keer een bezoek zal brengen aan Huizen, dan moet er nog wel geoefend worden op het volkslied. Het eerste couplet van het Wilhelmus wordt nog uit volle borst meegezongen door de mensen op het plein. Als de band het tweede couplet inzet, nummer zes, zijn er nog slechts paar oudere dames die de tekst uit hun hoofd kennen en meezingen. Nog een verbeterpuntje voor de toekomst dus.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.