Burgerinitiatief moet Soesters werk gaan opleveren

Hans van Keken
Soest

Zichzelf weer aan het werk krijgen. En anderen tegelijk ook. Dat is wat Bas de Haas wil met initiatief Het Honk Soest. Een soort uitzendbureau voor mensen in de bijstand, de ww en ZZP’ers is het, waar hij sinds vorig jaar zomer druk mee is.

,,Wat ga ik doen om weer aan het werk te komen?’’, vroeg de Haas zich een klein jaar geleden af. Opdrachten als zelfstandig coach, trainer en interimmanager bleken er immers steeds minder. ,,Met kleine klusjes kun je de dag wel vol krijgen, maar het is mooier als er ook geld binnenkomt. Het is een lastige tijd, zeker als 50-plussers ja’’, aldus de 53-jarige Soester, die zich ook binnen het Soester Maatjes-project verdienstelijk probeerde te maken. Daarbinnen ontstonden diverse ideeën. Van een particuliere telefoondienst met een luisterend oor voor heel het land - ,,Zijn we nog steeds mee bezig’’ - tot thematische sterke drankjes, zoals de Soester Melm. Maar dus ook Het Honk. Een ruimte op bedrijventerrein De Grachten hebben ze voorlopig, en ook de gemeente Soest denkt mee, middels tien mille subsidie uit het fonds Platform Onderwijs Arbeidsmarkt.

Werken aan werk is het motto dat De Haas voor ogen heeft. En met Het Honk komt dat ideaal steeds dichterbij. ,,Solliciteren achter de pc, en dan afwijzing na afwijzing krijgen, nee dat werkt niet’’, is zijn ervaring. ,,Dat wil ik voor mezelf en anderen doorbreken’’, legt hij uit.

Er is een kernteam van zo’n achttien mensen, van wie alleen De Haas nu even in de publiciteit komt. ,,Anderen krijgen een uitkering via het UWV. En daar zijn ze lang niet zo flexibel als het gaat om ondernemen’’, aldus de Soester, die wat dat betreft heel wat enthousiaster is over de medewerking van de gemeente Soest.

Iedereen in Soest die geen werk heeft, of het nou vanuit bijstand of ww is, behoort tot de doelgroep van Het Honk. Wat de Haas en de zijnen doen, is actief op zoek gaan naar plekken in Soest en omgeving waar mensen aan het werk zouden kunnen, al dan niet op proef. Het grote verschil tussen reguliere uitzendbureaus en het Honk is dat de laatste ’vraaggestuurd’ werkt, legt hij uit. ,,Wij gaan uit van wat mensen kunnen, één op één, zoals ook bij het Maatjesproject gaat.

Iedereen die je aan het werk helpt is meegenomen.’’ Goede hulp kreeg De Haas van Michel Huiskens van Soester uitzendbureau Carrière. ,,Die heeft ons goede tips gegeven. En werkt ook zelf mee als vrijwilliger.’’

Resultaten

De eerste resultaten zijn er al. Op uitzendbasis is er iemand voor drie dagen in de week bij De Golden Cof

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.