Oudste botterwerf nog volop in actie

Rien Floris
Spakenburg

Al meer dan vier eeuwen lopen er schepen van stapel in Spakenburg. En nog steeds liggen ze hier op de helling. Hamer en zaag hebben geen moment rust op scheepstimmerwerf Nieuwboer waar sinds januari Marco Venendaal de werfbaas is.

In 1675 was er een ’schuytenmaekerye’, maar er is al een document uit 1583 waaruit blijkt dat een van de timmerlieden de sluisdeur moest breeuwen.

Zeker tachtig botters werden hier gebouwd. ,,De botter is hier uitgevonden. We hebben de eerste mallen nog uit 1800, maar de afgelopen 25 jaar is hier geen nieuwe botter meer gebouwd. We doen vooral grote restauratieklussen’’, zegt Marco Venendaal. De chartervaart heeft een knauw gekregen omdat er veel minder bedrijfsuitjes zijn met de bruine vloot. Dan is er minder geld en wordt er ook minder aan onderhoud gedaan. In vroeger tijden werden botters dan wel geblikt (met blik beslagen) omdat er geen geld voor restauratie was. Hopelijk keert het tij en krijgen de botters de wind weer mee.

Gangen

Bouwtekeningen zijn er niet van botters. Alles wordt van timmerman op timmerman doorgegeven. Zo leerde Venendaal 25 jaar geleden het vak van Zeger Nieuwboer en Henk van Halteren en geeft hij het ook weer door. ,,Een goede timmerman kan wel een paar gangen op een botter timmeren, maar het echte werk leer je pas na tien, twaalf jaar. Daarom moet je echt een passie voor het vak hebben om dit vol te houden.’’ Het is niet alleen hout, maar ook metaal wat we op de werf aantreffen. De botterbouwers doen zelf nog klinkwerk en smeden beslag voor de blokken: katrollen. Het mag duidelijk zijn Spakenburg heeft eeuwen botterexpertise. En dat delen ze ook.

Binnenkort geeft de werf een workshop blokken of katrollen maken. Wordt het vak weer een klein beetje doorgegeven.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.