’t Gooi in maag met bewoners Crailo

Demonstrerende Crailobewoners.© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus

Henk Runhaar
Hilversum

Het zijn er hooguit zestig, een fractie van het totaal van 1200 asielzoekers die de regio Gooi en Vechtstreek volgens gemaakte afspraken zou moeten opvangen. Maar de resterende Crailobewoners aan een huis in de regio helpen, wordt allerminst een makkie.

Vrijdag komen de verantwoordelijken uit de regio voor spoedberaad bijeen. Inclusief regiovoorzitter Pieter Broertjes, de burgemeester van Hilversum is net terug van vakantie. Het nieuws dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) de stekker uit ’Azc Laren’ trekt nog voor het goed en wel een azc is, sloeg in als een bom.

Wie denkt dat de regio al een plan de campagne heeft voor het huisvesten van vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, heeft het mis. Het Gooi had erop gerekend dat zogenoemde status- of vergunninghouders nog wel een tijdje op Crailo konden blijven wonen, in een volwaardig azc. Maar die vlieger gaat niet op. Het COA wil Crailo al per 1 oktober leeg hebben.

Veertig overgebleven bewoners hebben al recht op een huis in een van de zeven Gooise gemeenten, de andere twintig wachten nog op een vergunning. De regio wil verhuizing naar een zoveelste azc, waartegen de groep afgelopen weekeinde al demonstreerde in Laren, eigenlijk voorkomen. De vraag blijft vooralsnog: hoe?

De regio gaat niet voor de ’makkelijke’ oplossing, benadrukt woordvoerder Onno Aerden. ,,Hoe goed bedoeld ook, aanbiedingen van mensen uit de regio lenigen de nood maar voor éven. Dat is niet de lijn. Wij gaan met woningcorporaties kijken wat mogelijk is. We kunnen niet doen of er geen woningnood is in deze regio. Lukt het niet, dan gaan we in overleg met het COA.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.