Speelbos GNR rond Sijsjesberg Huizen

Eddie de Paepe
Huizen

Het Goois Natuurreservaat (GNR) wil ten noorden van zwembad de Sijsjesberg in Huizen een ’ecologisch speelbos’ maken. Het GNR betaalt voor het natuurgebied (118.421 m2) ruim twee ton.

Zeven jaar geleden besloot Huizen om alle resterende gemeentelijke natuurterreinen aan het GNR over te dragen. De meeste gebieden werden toen al beheerd door door de natuurorganisatie. Uitzondering waren en zijn de Sijsjesberg en de Warandebergen.

Ondanks de in januari 2010 gestarte gesprekken is er nog geen enkel gebied door de gemeente (in beheer of eigendom) overgedragen. Dat gaat nu veranderen. Begin vorig jaar klopte het GNR bij de gemeente aan met een schetsontwerp voor het ecologische speelbos. Reden om de gesprekken over een fasegewijze overdracht van de Huizer natuur te hervatten. Als eerste komt nu de overdracht van Sijsjesberg aan de beurt, later volgen nog delen van Warandebergen en het Ericaterrein. Omdat de aanleg van een speelbos niet tot de kernactiviteiten van het GNR gerekend mag worden, moet de gemeente de economische waarde van de grond in rekening brengen. Als ’tegenprestatie’ voor aanleg en beheer van het speelbos geeft Huizen het GNR ruim anderhalve ton.

Voor de inrichting van het bos wordt onder meer gedacht aan een holle weg, klimbomen, een knuppelbrug, huttenbouwhoek, een beekloop met zwerfkeien in een open plek, een picknickplek, een heuvel met een pomp en stapstammenpaden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.