Economie in 't Gooi trekt stevig aan

Joost Reijnders
Hilversum

De regionale economie draait goed en er is zicht op meer goed nieuws in 2016. Dat stelt de ING bank in zijn rapport ’Regio’s in 2016’.

Voor het Gooi en de Vechtstreek voorziet de ING met een groei van 2,9 procent een mooi 2016, zij het iets minder voorspoedig dan in Utrecht. Daarbij wel aangetekend dat de dip in het Gooi, een krimp van 2 procent in 2012, dieper was dan bij de buren.

De ING voorspelt dat het economisch herstel zich doorzet in 2016. De economie zal blijven groeien, terwijl de werkloosheid - zij het licht - gaat dalen. De sterkste regio is de Randstad met zijn vier provincies. Maar die nemen dan ook de helft van het aantal werklozen - in 2016 naar schatting 580.000 mensen - voor hun rekening.

De regio lift mee op het succes van Amsterdam en Utrecht. Zorgelijk is wel dat het aantal banen terugloopt, tussen 2007 en 2014 met acht procent. De werkloosheid ligt er op 5,9 procent, nog altijd onder het landelijk gemiddelde, maar hoger dan in de aangrenzende regio’s. Daar staat volgens de ING weer tegenover dat werknemers in Gooi en Vechtstreek flexibel zijn en dat Amsterdam en Utrecht om de hoek liggen. De verwachting is dan ook dat de werkloosheid zal blijven dalen.

De vooruitzichten voor de provincie Utrecht zijn goed, zo blijkt uit het rapport. De economie zal, na de krimp van 2012, opnieuw groeien met circa 3,1 procent. Daarmee hoort de provincie wat de groei betreft opnieuw tot de top van Nederland.

Sterkste bedrijven in de provincie Utrecht zijn de ICT-bedrijven en de zakelijke dienstverlening zoals ingenieursbureaus, consultancybedrijven of uitzendorganisaties, samen goed voor meer dan een kwart van de provinciale economie.

Beginnende bedrijven als Blendle, maar ook een multinational als het Duitse Wincor Nixdorf zijn in de provincie Utrecht er neergestreken. De bevolking groeit er sneller dan in de rest van Nederland, en daar profiteren horeca en detailhandel van.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.