Dakloos ’echtpaar’ Hilversum trotseert vorst

Henk Runhaar
Hilversum

Politie, boa’s, een team specialisten voor mensen met psychiatrische en verslavingsproblematiek, niemand slaagt er vooralsnog in het bekende dakloze Hilversumse stel uit de levensgevaarlijke vrieskou te krijgen. Gezocht wordt nu naar een geschikt dwangmiddel.

,,We willen niet dat er iemand doodvriest’’, zegt manager Harro Koeleman van daklozenopvang De Cocon aan de Neuweg. Hij is door de gemeente Hilversum belast met de winteropvang. Deze week geldt ’fase 2’, buiten overnachten is niet meer verantwoord. Dinsdagnacht leverde de politie nog een zwerver af bij De Cocon. Hij was volgens Koeleman ’een beetje uit beeld geraakt’. ,,In principe kennen we alle daklozen in de regio.’’

Als het goed is, overnacht deze week niemand meer buiten in het Gooi, het Hilversumse stel uitgezonderd. Anders dan een jaar geleden leidt dit niet tot gedrang in De Cocon.

Koeleman: ,,We hebben zes extra mensen, bovenop de reguliere zestien plekken.’’ Vanaf woensdag kunnen daklozen ’s middags warm en droog terecht in christelijk inloophuis Wording aan de Vaartweg. Volgens afspraak met de gemeente zijn de openingstijden aangepast vanwege de winterse omstandigheden. De Cocon is dagelijks tussen één en vijf uur ’s middags gesloten.

Bezorgd

Het ’boeddhistische stel’, zoals de man (53) en vrouw (50) die al acht jaar samen op straat leven in Hilversum zichzelf aanduiden, slapen al maanden zoveel mogelijk óp het viaduct over het spoor bij het Mediapark. Hier aan de drukke Johannes Geradtsweg vallen ze nogal op. Bij de gemeente en De Cocon komen veel telefoontjes binnen van bezorgde Hilversummers.

,,Het lijkt wel een demonstratie’’, zegt Koeleman. En dat ís het ook, vertelde het stel deze krant al eerder. Het duo slaapt bij voorkeur op opvallende plekken, om te laten zien dat de gemeente nog steeds niet voor de ’beloofde’ containerwoning heeft gezorgd.

Hilversum is naarstig op zoek naar een geschikte plek voor wooncontainers voor hardnekkige daklozen. Het gaat om zwervers die wel onderdak willen, maar hun levensstijl niet wensen aan te passen. Een gewone woning is aan hen dus niet besteed.

Maar een containerwoning is van later zorg. Eerst gaat het om het overleven van de huidige vorstperiode. Koeleman: ,,Ze binnen brengen op medische gronden lukt niet. Gekeken wordt nu naar de APV (algemene plaatselijke verordening). Je mag nu eenmaal niet op straat kamperen.’’ Wanneer burgemeester Broertjes de knoop - gedogen of ingrijpen - doorhakt, is niet bekend.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.