Werkstraffen voor beveiligers feesttent Groest

© ANP

Nicolai Schewe
Hilversum

Omdat ze onnodig geweld hebben gebruikt tegen een bezoeker van een feesttent in Hilversum, zijn twee beveiligers veroordeeld tot zestig uur werkstraf. Ook moeten ze ruim 2.400 euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen. Hij liep een gebroken enkel op.

Van de beveiligingsmedewerkers Muhammet Y. en Ramiro C. mocht een aangeschoten bezoeker van een feesttent op de Groest vorig jaar op Koningsdag geen bier meer bestellen, maar de man bleef dat toch proberen. Ook wilde hij niet vertrekken. Toen hij volgens de beveiligers Y. een duw gaf, werkte C. de man naar de grond en gingen beide beveiligers op hem zitten om hem in bedwang te houden. Hoewel de man zei dat hij pijn had, bleven ze op zijn rug en benen zitten tot de politie arriveerde.

Niet toelaatbaar

De beveiligingsmedewerkers hielden vol dat de man ’gecontroleerd’ naar de grond was gebracht en in bedwang gehouden, maar een agente die de beveiligers te hulp schoot, schreef later in een rapport dat ’de mate van geweld niet in relatie was tot wat de jongen deed’. Op grond hiervan noemde de officier van justitie het optreden van de beveiligers „niet toelaatbaar en dus ook strafbaar geweld.”

Gebroken enkel

Wegens openlijke geweldpleging eiste ze 100 uur werkstraf tegen de 25-jarige Amsterdammer C. en een maand gevangenisstraf tegen even oude Y. De aanklaagster hield de Bosschenaar verantwoordelijk voor de gebroken enkel omdat hij op de benen van het slachtoffer had gezeten.

Verkeerd

Hun advocaat pleitte voor vrijspraak, maar ook politierechter A. Schotman vond dat de mannen „te veel geweld hadden gebruikt.” „Natuurlijk heeft u geprobeerd uw werk te doen, maar dat heeft u verkeerd gedaan”, aldus de rechter. „Ook agenten worden vervolgd voor niet gepast geweld.”

Schotman legde beide verdachten dezelfde werkstraf op. Hoewel hij er niet aan twijfelde dat het slachtoffer zijn enkel tijdens het incident had gebroken, stond voor hem niet vast dat dit ’specifiek’ door Y. was gebeurd.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.