Huizers werken aan de Zuiderzee

Peter Kos (links) en Pieter Hogenbirk op (en met) de botterwerf in Huizen.

Peter Kos (links) en Pieter Hogenbirk op (en met) de botterwerf in Huizen.© foto studio kastermans/leon dakkus.

Eddie de Paepe
Huizen

Museum Elburg biedt momenteel onderdak aan ’Zuiderzeewerken’, een ’cross-over’ expositie van de Huizer kunstenaars Pieter Hogenbirk en Peter Kos en componist/muzikant Ernst van der Sloot.

De tentoonstelling ’Zuiderzeewerken’ bestaat uit tekeningen, schilderijen, beelden én liedjes. Hogenbirk en Van der Sloot zijn jeugdvrienden. Toen de muzikant een bezoek bracht aan De Rookerij, het atelier van Hogenbirk en Kos in het Oude Dorp van Huizen, ontstond het idee voor de samenwerking tussen beeldende kunst en muziek.

De tentoonstelling in het oude Hanzestadje biedt onder meer een serie tekeningen van Hogenbirk. Hiervan zijn twee setjes van tien ansichtkaarten gemaakt, die bij de Huizer (strip)tekenaar te koop zijn. Het ene setje heet ’Elburg’. Het andere ’Zuiderzeespan’, waarmee de vier voormalige plaatsen worden aangeduid die de handen ineen hebben geslagen voor het behoud van varend erfgoed. Dit mapje bevat sfeervolle tekeningen van botters en botterwerven in Huizen, Spakenburg, Elburg en Harderwijk.

Beelden

In Museum Elburg zijn ook diverse beelden te zien die Hogenbirk en Kos samen hebben vervaardigd. Inspiratiebron vormden onder meer - naast de Zuiderzee(visserij) - onderdelen van oude botters.

Onderdeel van de tentoonstelling is verder een middag - bij mooi weer buiten, in de kloostertuin van het museum - met gedichten en muziek onder de naam ’Stroom van woorden’. Die staat gepland voor zaterdag 20 augustus. De Dijkdichters uit Lelystad en Ernst van der Sloot brengen dan bestaande én nieuwe gedichten en liedjes ten gehore. De makers van de tentoonstelling zijn ook aanwezig en aanspreekbaar. De Elburger stadsdichter Ewoud Gosker verzorgt de inleidingen.

Op stoom

Van der Sloot heeft zich overigens ook laten inspireren door het dorp Huizen. Zo heeft hij een liedje geschreven over het nieuwe leven voor de Krachtcentrale, dat begint met ’Ik voel de kracht weer komen; kom weer goed op stoom’. Een ander nummer (eveneens op Youtube te vinden) gaat over Hogenbirk en de Rookerij. ’Ik ging laatst eens naar Huizen voor een plaatje aan de muur.’ De titel van het nummer (Bootje - Blootje) verwijst naar de twee tekeningen waarmee de zanger het atelier verlaat.

De expositie Zuiderzeewerken is tot en met 10 september te zien in Museum Elburg aan de Jufferenstraat in Elburg, dinsdag tot en met zaterdag van elf uur ’s ochtends tot vijf uur ’s middags.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.