Primeur in Hilversum: gekoppelde rookmelders

Brandweercommandant John van der Zwan houdt het trapje vast, terwijl burgemeester Broertjes de rookmelder aanbrengt.© foto studio kastermans/ben den ouden

Ronald Frisart
Hilversum

Een landelijke primeur in Hilversum: donderdag werd in het Leen ten Rouwelaarhuis begonnen met de installatie van gekoppelde rookmelders. Het systeem moet de veiligheid van senioren in aanleunwoningen vergroten.

Dat burgemeester Pieter Broertjes, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, de eerste rookmelder aanbracht in het Leen ten Rouwelaarhuis aan de Willem Bontekoestraat was geen toeval. Hier kwam half november vorig jaar een 90-jarige bewoner om het leven bij een brand. Twee andere bewoners en een hulpverlener raakten gewond.

Tijdens de evaluatie van die dramatische gebeurtenis, kwamen brandweermensen op eenvoudig, maar niet eerder bedacht idee: rookmelders in en bij seniorenwoningen koppelen aan een rookmelder in de centrale ruimte. Het kan immers gebeuren dat een rookmelder in een woning wel afgaat, maar dat de bewoner zichzelf toch niet in veiligheid kan brengen, bijvoorbeeld doordat hij of zij al is bevangen door de rook. Gaat in de centrale ruimte ook een rookmelder af, dan kunnen anderen meteen gaan kijken bij de getroffen woning. Het systeem werkt ook andersom: ontstaat brand in de centrale ruimte en gaat daar de rookmelder af, dan geven de rookmelders in de woningen het sein dat het in de centrale ruimte niet pluis is.

Het Leen ten Rouwelaarhuis en aan de Willem Barentszweg het Kortlandhuis (beide van Woonzorg Nederland) zijn de eerste ouderencomplexen in Nederland waar dit systeem wordt aangebracht. Het gaat om 105 seniorenwoningen.

Het komt steeds vaker voor dat aanleunwoningen niet (meer) zijn aangesloten op het centrale brandmeldsysteem in een complex. De gekoppelde rookmelders moeten die lacune dichten.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.