Zorgen over verkoop BNI-grond in Huizen

Op de voorgrond de Havenstraat, links de Krachtcentrale. Het gaat om het gebied rechts van het historische pand.© Foto: Studio Kastermans/Alexander Marks

Eddie de Paepe
Huizen

De Vrienden van het Oude Dorp maken zich ernstige zorgen over het BNI-terrein aan de Havenstraat. Zij roepen de gemeente op om ’niet achterover te leunen’.

Behangfabriek BN International (BNI) is eigenaar van een groot deel van bedrijventerrein ’t Plaveen. Het perceel ligt tussen de Havenstraat en de Ambachtsweg. Het bedrijf besloot enkele jaren geleden om de activiteiten (en bebouwing) te verschuiven richting Ambachtsweg. Met de gemeente werden hierover in 2013 afspraken gemaakt. Huizen kocht voor 235.000 euro een lange strook grond (3x200 meter) voor herinrichting van de Havenstraat. BNI kocht voor een kleine 7,5 ton grond (1910 m2) aan de Ambachtsweg van de gemeente. Dit voor de bouw van een nieuwe behangfabriek. Onderdeel van de deal was verder de overdracht van de voormalige krachtcentrale - voor het symbolische bedrag van 1 euro - aan de gemeente.

Inmiddels heeft Huizen de herontwikkeling van dit industriële monument aan de Havenstraat gegund aan Peter Kos en de zijnen. Tot vreugde van de Vrienden. ’Geweldige plannen’, vindt voorzitter Yvonne van Sluys, die zich evenwel ernstig zorgen maakt over het gebied ten zuiden van de Krachtcentrale. BNI gaat die grond verkopen. De Vrienden vrezen, dat het circa 15.000 m2 grote terrein vervolgens wordt volgebouwd met industriële panden. Waardoor de door Huizen zo gewenste verlevendiging van de Havenstraat, als verbinding tussen Oude Dorp en Oude Haven, wordt gefrustreerd. „Wij roepen de gemeente op om zich met dit hele vitale stuk Huizen te gaan bemoeien en de regie op zich te nemen”, stelt Van Sluys. De Vrienden willen dat het terrein een publieksfunctie krijgt en openbaar toegankelijk wordt, waardoor de Krachtcentrale niet ’op een eiland komt te staan’. „Denk aan iets parkachtigs, iets voor de jeugd, aan restaurants in die oude loodsen, en misschien het Huizer Museum of de Huizer molen.”

Peter Kos maakt zich minder zorgen over wie de ’buren’ van de Krachtcentrale worden. „Alles is beter dan wat het nu is, een afgesloten en vervuild stuk grond. Maar wij hebben natuurlijk wel onze voorkeuren.” Kos werkt daarom met Pieter Hogenbirk, twee architecten en een stedenbouwkundige aan een plan voor verlevendiging van het BNI-terrein.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.