Onbekende Roemeense schaker Vajda wint HSG Open

Bok (links) in gevecht met Guliyev, tweede van rechts de latere toernooiwinnaar Levente Vajda.

Bert Jan van Oel
Hilversum

Zal Levente Vajda in Nederland furore gaan maken? Bij HSG hopen ze het, want dan is de doorbraak gekomen bij het HSG Open in 2015. Voorlopig moet echter worden geconstateerd dat het tweede lustrumtoernooi is gewonnen door een onbekende Roemeen, die zijn eerste toernooi in ons land speelde.

Het tiende HSG Open, in hotel Lapershoek, begon met vier favorieten. Vyacheslav Ikonnikov (Rusland), Namig Guliyev (Azerbeidzjan) en Vajda kregen op het laatste moment gezelschap van de Nederlandse grootmeester Benjamin Bok. Leuk was dat de vier bijna exact dezelfde ratings hadden.

Vajda ging zondagmiddag de slotronde in met een half punt meer dan Guliyev en drie anderen. Hij leek met zwart tegen BSG’er Lars Ootes lange tijd op remise af te stevenen. In tijdnood, waar hij overduidelijk niet zenuwachtig van werd, vlocht hij echter een fraaie matcombinatie in de stelling. Daarmee was de ongedeelde toernooiwinst, die beloond werd met 1250 euro, binnen.

Ongedeeld tweede werd Guliyev, die dus warme herinneringen aan Hilversum houdt. Winnaar Vajda vertelde na afloop dat hij was meegekomen met Belgische vrienden, bij wie hij regelmatig logeert. Over zijn partijen: ,,Ze waren allemaal moeilijk.''

Meer nieuws uit Sport Regionaal