Schizofrene Huizer molt ruit huis ouders

Eddie de Paepe
Huizen

De rechtbank heeft de 21-jarige Peter V. uit Huizen volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot 1 jaar opname in een psychiatrisch ziekenhuis voor vernieling en mishandeling.

De Huizer, die lijdt aan psychoses en schizofrenie, vernielde op donderdagmiddag 19 maart de ruit van de woning van zijn ouders en mishandelde bij aanhouding twee agenten. V. ontkent de vernieling, de mishandelingen kan hij zich deels herinneren. ,,Ik was die dag wel in Huizen, maar kan mij niet alles herinneren.”

Harder praten

De Huizer praat zacht en binnensmonds. Hij is lastig verstaanbaar en wordt regelmatig door de rechters gesommeerd harder te praten. Dat lukt hem slechts op een moment als het gaat over de relatie die hij heeft met zijn ouders. Met luide stem laat hij weten niets meer met ’deze mensen’ te maken te willen hebben. Zijn vader, die achter in de zittingszaal zit, buigt zijn hoofd. Het zijn de ouders die donderdagmiddag 19 maart de politie bellen. Hun zoon heeft bij hen de voorruit van hun woning in Huizen met een bamboestok aan diggelen geslagen. Een motoragente die in de buurt surveilleert, ziet V. lopen en wil hem aanhouden. Als de Huizer daar geen gehoor aangeeft, probeert de agente hem tegen te houden. Hij geeft de vrouw een klap en rent weg. Collega’s van de agente schieten te hulp en houden de hem aan.

Agressief

V. wordt meegenomen naar het bureau waar hij opnieuw agressief wordt en een agent te lijf gaat.

De Huizer, die vaker lijdt aan psychoses, had ook die dag een psychose waardoor hij niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn handelen. Met de plaatsing in een forensisch psychiatrisch ziekenhuis hoopt de rechtbank dat hij de juiste behandeling krijgt en leert omgaan met zijn stoornis waardoor de kans verkleind wordt dat hij in de toekomst weer in de fout gaat.

Op verzoek van de officier van justitie en de advocaat deed de rechtbank kort na de zitting uitspraak.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.