Anna Serierse en kwartet in Artishock

Soest

,,Zij is de enige zangeres van de nieuwe jazzgeneratie door wie ik tranen in mijn ogen kan krijgen”, zei een muzikant die nauw betrokken is bij een conservatoriumopleiding. Hij had het over Anna Serierse, telg uit een beroemde jazzfamilie. Ze is 22 jaar en ze heeft al haar eigen jazzkwartet. Zaterdagavond zingt ze in Artishock.

Serierse is geboren in Utrecht en getogen in Soest. Haar opa Koos was een van de grootste Europese jazzbassisten die ongeveer alle Amerikaanse jazzberoemdheden heeft begeleid. Vader Marcel Serierse is een excellente drummer en conservatoriumdocent.

,,Bekende familieleden heeft zijn voordelen”, geeft ze toe. ,,Anderzijds leg ik mezelf daardoor altijd zo’n druk op.”

Ze begint aan haar vierde zangstudiejaar. Volgend jaar haalt ze haar Bachelor-diploma. Daarna gaat ze nog twee jaar voor haar Masters, liefst in Amerika. Het gaat nu al heel goed. Ze heeft het laatste jaar behoorlijk veel optredens, onder meer met het Nationaal Jeugd Jazz Orkest in juli op het North Sea Jazz Festival.

,,Optreden is toch het leukste?” zegt ze, ,,Ik heb altijd zangeres willen worden. Toen ik tien was, zei een Soester vriendinnetje: ‘Ik weet een zangeres te wonen’. Dat was Jannemien Cnossen. Ze heeft me jarenlang zangles gegeven. Nu heb ik zangtechniek van haar broer Wiebe.”

Serierse is logischerwijs met jazz opgegroeid. Ze heeft veel geluisterd en ze heeft een talent voor bewonderen. ,,Ella Fitzgerald en Frank Sinatra zijn mijn grote voorbeelden”, zegt ze. Maar er is ook bewondering voor Fay Claassen en Josee Koning, en een nieuw Amerikaans fenomeen als Cécile McLorin Salvant.

Serierse is enthousiast over haar kwartet met gitarist Gijs Idema, tenorsaxofonist Gideon Tazelaar, bassist Cas Jiskoot en drummer Tim Hennekes.

De 19-jarige Idema is het grootste gitaartalent van zijn generatie. De even jonge Tazelaar is dat wat de saxofoon betreft. ,,Tim en Cas zijn achttien”, zegt Serierse. ,,Tim zit in het eerste jaar van het conservatorium en Cas nog op het VWO.”

Het kwartet speelt standards en Braziliaanse muziek, waarvoor Idema en Serierse arrangementen hebben geschreven. ,,Ja, Artishock ken ik natuurlijk, maar dit is de eerste keer dat ik er mag optreden.”

Zaterdag 4 juni: Jazzclub met Anna Serierse Quartet, Artishock, Steenhoffstraat 46A, Soest. Aanvang 20.30 uur. Entree: gratis.

Meer nieuws uit Eemland