Geen poespas in Laren rond Eddie Ockenden

Eddie Ockenden (in het wit) tijdens de eerste training met zijn Larense ploeggenoten.© Foto Studio Kastermans

Laren

Een paar warme omhelzingen, wat high fives en daarna in een wit t-shirt het trainingsveld op. De terugkeer van Eddie Ockenden bij Laren verliep woensdagavond zonder veel poespas. Een hoop gedoe en fanfare, dat past ook niet bij de Australiër, een van de beste hockeyers van de wereld, die bij Laren in de overgangsklasse komt spelen.

Ockenden (29) heeft bijna 300 interlands voor Australië gespeeld en toen bleek dat hij voor een jaartje naar Nederland zou komen, dongen alle nationale topclubs naar zijn hand. Maar Ockenden gaat niet in de hoofdklasse, de sterkste competitie van de wereld, spelen, maar een niveautje lager. Bij Laren dus, waar hij eerder drie seizoenen actief was. Maar destijds speelde Laren nog in de hoofdklasse en had het grote ambities.

Nu staat er in Laren een jong team, met vrijwel alleen maar hockeyers uit de eigen jeugdopleiding. Dat vindt de Australiër geen probleem. Het is een post-olympisch seizoen en er staan geen grote internationale toernooien op het programma. „Voor het eerst in jaren kan ik een keer doen waar ik zelf zin in heb”, zei hij woensdag. ’s Ochtends vroeg was hij met zijn Larense vriendin Louise Mittendorfer, met wie hij in Tasmanië woont, op Schiphol aangekomen. Zondag, uit tegen HDM, komt hij voor het eerst in actie.

„Ik denk dat ik misschien niet hockey-technisch, maar op een ander gebied veel kan leren en dat is goed voor mijn ontwikkeling”, hoopt hij. „De overgangsklasse is niet het hoogste niveau, maar het lijkt me een uitdaging om de jonge groep van Laren wat te leren, om te helpen het niveau omhoog te brengen. Dat is voor mij ook nieuw en daar wil ik mijn bevrediging uit halen. Als het uitpakt zoals ik hoop, word ik er zelf ook completer van.”

Met Australië won hij de afgelopen jaren bijna alles wat er te winnen viel. Zes keer de Champions Trophy, twee wereldtitels en tweemaal olympisch brons. Die gouden olympische plak ontbreekt dus nog. Afgelopen zomer in Rio, bij zijn derde Spelen, ging Australië in de kwartfinales hard onderuit tegen Nederland. „We waren niet goed, in de laatste toernooien voor de Spelen eigenlijk ook al niet. Sinds 2014, toen we in Den Haag wereldkampioen werden, hebben andere landen zich verbeterd. Ook wij streven altijd naar verbetering, maar soms loopt het niet zoals je zou willen.”

Mogelijk blijft hij hockeyen tot aan de Spelen van 2020 in Tokio. Dan is hij 33 jaar. „Als ik goed genoeg blijf en niet geblesseerd raak, zou het zomaar kunnen”, lacht Ockenden. Ondertussen wrijft heel Laren zich in de handen. Aanvoerder Robbert van de Peppel bijvoorbeeld. „Geweldig dat Eddie er is. Hij zal links op het middenveld komen en dan ga ik lekker weer in de spits spelen. Met zijn kwaliteiten zal ik genoeg aanvoer van hem krijgen om een hoop goals te kunnen maken.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal