Spakenburg laat het voor rust liggen tegen Jong Vitesse

Spakenburg-keeper Theo Timmermans stopt een doelpoging in de slotminuten en herstelt zo zijn blunder van kort daarvoor.

Spakenburg-keeper Theo Timmermans stopt een doelpoging in de slotminuten en herstelt zo zijn blunder van kort daarvoor.© Foto Orange Pictures/Wil Kuijpers

Jan Kos
Arnhem

Met een ouderwetse ’we deden onszelf te kort’ omschreef Spakenburger Tim Sanders de eerste helft tegen Jong Vitesse. Trainer Hans van de Haar en spits Danny van den Meiracker dachten precies hetzelfde, maar gebruikten een andere, overigens even belegen uitdrukking: „We vergaten onszelf te belonen.” Uiteindelijk bleef het bij een 2-2-gelijkspel op Papendal.

Duidelijk was dat de ’blauwen’ voor rust vele malen beter voetbalden dan de ’beloften’ uit Arnhem. Zeker zeven grote mogelijkheden bleven onbenut waardoor het bij rust nog 0-0 stond. Niels Buijtenhuis vond dat het wel twee- of drie-nul had kunnen zijn en Sanders ging iets verder: „Het had vijf- of zes-nul moeten staan. We hadden echt een hoop goede kansen”, bedacht de verdediger. „Twee of drie hadden er toch best in gekund.” Een radioverslaggever had nog wel één mogelijkheid geteld voor de thuisclub. „Had Vitesse een kansje?”, vroeg Sanders. „Oh, dat kan ik mij niet herinneren.”

Van de Haar was dik tevreden over de eerste vijfenveertig minuten. „Die helft speelden we bijna perfect. Alleen gingen de ballen helaas op de paal en de lat. Wat maakt dan het verschil?” De trainer gaf zelf direct het antwoord. „Tien centimeter of zo.” Dat de blauwen moeite hadden met scoren lag voor een groot deel ook aan Jeroen Houwen. De twintigjarige doelman van Vitesse maakte een paar goede reddingen. „Het was jammer voor ons dat hij op goal stond.”

Een kleine tien minuten na rust kwamen de blauwen dan toch op voorsprong. Uit een corner scoorde Sanders. Gek genoeg zakte Spakenburg vervolgens weg en kwamen de technisch vaardige Arnhemmers ineens wel aan voetballen toe. Met name invaller Kai Koreniuk, Adnane Tighadouini en Abiola Dauda werden een paar keer gevaarlijk. Met nog een half uur te spelen zorgde Koreniuk voor de gelijkmaker. De spits sprong hoog op bij een voorzet, kreeg zijn been tegen de bal en tikte die knap tegen het net.

Vitesse leek zelfs te gaan winnen na een verschrikkelijke misser van Theo Timmermans. Mohammed Osman schoot vlak voor tijd van afstand op doel en keeper Timmermans liet de bal knullig uit zijn handen glippen: 2-1. „Dan zak je even door de grond. Hebben wij weer”, zuchtte Sanders. „Zo’n blunder maak je één keer in je leven”, redeneerde Van de Haar. „Theo had echt puur pech. Dat moet je hem vergeven. Hij hield ons even later in de wedstrijd met een paar mooie acties. Dan zie je direct weer wat voor een goede keeper hij is. Hij maakte maar één fout en dus geef ik hem als cijfer een negen.”

Jong Vitesse stond twee minuten later eveneens te schutteren. Een verdediger speelde de bal zo in de voeten van Van den Meiracker. De aanvaller reageerde snel en schoof de bal richting Kees Tol die simpel voor een leeg doel binnen knalde. „Wij hebben deze misser afgedwongen”, zei Van de Haar. „Als je zoveel druk zet, gaat een pass een keer verkeerd. Dat gebeurde dus ook.” Van den Meiracker: „Wij gaven hen een cadeautje en zij gaven ons er eentje terug. Zijn we in alles gelijk.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal