Basisinkomen geen prioriteit voor Hilversum

peter schat
Hilversum

Experimenteren met een basisinkomen heeft voor de gemeente Hilversum geen prioriteit. Desondanks is de gemeente door Sjir Hoeijmakers in een rij van 28 geplaatst die ’interesse in verschillende stadia’ aan de dag leggen. Eindhovenaar Hoeijmakers is een jonge econometrist, die begin dit jaar in het nieuws kwam, omdat hij via crowdfunding een basisinkomen voor zichzelf wilde vergaren.

Zijn doel was zich fulltime te kunnen wijden aan promotie van het basisinkomen. Hij verzamelde geld genoeg om dat twee jaar te kunnen doen en dat werpt nu vruchten af. Hilversum is door hem samen met gemeenten als Almere en Texel in de categorie geplaatst waar ’de mogelijkheden worden verkend’. Er zijn negen gemeenten, zoals Amsterdam, Eindhoven en Enschede, waar door ambtenaren onderzocht wordt of met het basisinkomen kan worden geëxperimenteerd en vier waar al vergevorderde plannen zijn: Utrecht, Tilburg, Wageningen en Groningen.

Hilversum volgt die experimenten met belangstelling, zegt woordvoerder Thomas Rensen van de gemeente. ,,We vinden het een interessante ontwikkeling. De politiek heeft echter bepaald dat aanhaken aan dit soort experimenten geen prioriteit heeft. Immers, de motie die GroenLinks hierover eerder dit jaar indiende, is door de gemeenteraad niet aangenomen.’’

Vorige week kwam in het nieuws dat Tilburg en Utrecht van plan zijn ’gratis geld’ te geven aan bijstandsgerechtigden. Ze beginnen met een experiment met een zogeheten basisinkomen, een maandelijks inkomen van de staat zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. De gemeenten vinden dat de huidige bijstandsregels niet werken. Zo zouden verplichte re-integratietrajecten niet goed passen bij de deelnemers en kost de handhaving gemeenten veel tijd en geld.

Utrecht wil met het experiment na de zomer vooral kijken of dat beter kan en zegt niet als ’ultiem doel’ een basisinkomen na te streven. De gedachte achter het basisinkomen is niet dat een gedefinieerde groep maandelijks genoeg geld krijgt om te (over)leven, iedereen in de samenleving krijgt dat bedrag, werkend of niet werkend, arm of rijk.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma moet toestemming geven voor de proeven in Utrecht en Tilburg.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.