Scholen weten weinig van illegaal Ritalin-gebruik onder Gooise leerlingen

© Archieffoto

Annemarie de Jong en Marjolein Vos
Hilversum

Scholen in het Gooi en Eemland zijn slecht op de hoogte van het massale Ritalin-misbruik onder leerlingen om hogere cijfers te scoren.

,,Mij is het niet bekend”, zegt rector Maaike Luttikhuis van het Alberdingk Thijmcollege in Hilversum. ,,Wat niet zegt dat het niet gebeurt.”

Ritalinmisbruik? ,,Nog nooit van gehoord”, reageert zorgcoördinator Hedda Smelik van het Baarnsch Lyceum. ,,Maar dat wil niet zeggen dat het niet gebeurt.”

Ook Han Doove, rector van SG Huizermaat in Huizen herkent de problematiek in eerste instantie niet. ,,Ik heb er hier op school nog nooit iemand over horen praten. Maar dat kan aan mij liggen’’, reageert hij, om vervolgens zijn licht op te steken bij de afdelingsleider van de havo en de schoolpsycholoog. Niet veel later belt hij terug: ,,We zijn even een klas in gelopen en hebben het onderwerp met de leerlingen besproken. Na wat praten wisten zeven leerlingen er wel iets meer over te vertellen. Ze bleken kinderen te kennen die wel eens zo’n pilletje hadden genomen, en eigenlijk ook wel hoe je er aan zou kunnen komen. Dit zet ons aan het denken. Ik kan me voorstellen dat we er in de toekomst in de mentoruren aandacht aan gaan besteden.”

Bijwerkingen

,,Je schijnt met Ritalin uren door te kunnen leren. Het lijkt mij zinvol als kinderen op een andere manier leren om wat langer gefocust te blijven. Want het is nogal wat, als je leest wat de bijwerkingen van zo’n pilletje kunnen zijn. Ik bedoel, het valt onder de Opiumwet en mag niet voor niets uitsluitend op doktersrecept worden gebruikt door kinderen met adhd.’’

Conrector Jaap Wisse van het A. Roland Holst College in Hilversum herkent het probleem wél meteen. ,,Maar wie het doen weten we niet. Geen idee wat de omvang is. Het onttrekt zich aan het zicht.” Illegale Ritalinslikkers die tegen de lamp lopen zijn nog niet jarig. ,,Het is strafbaar en valt onder hetzelfde protocol als drugsgebruik. Net als wanneer iemand zwaar stoned in de klas zit”, zegt Wisse.

Slapeloosheid

Recent onderzoek van 6-vwo’ers Sophie van Dongen en Malouke van Nunen van het Comenius College wijst uit dat Gooise middelbare scholieren op grote schaal Ritalin zonder recept slikken. In het havo-examenjaar grijpt zelfs 33,3 procent naar de ’kindercoke’. Het gros zou gebukt gaan onder de prestatiedruk op school. Wisse is nu alert. ,,Het gaat om een fors aantal, dat moeten we serieus nemen. De beleefde prestatiedruk is blijkbaar toegenomen. Niet wenselijk dat ze daar op deze manier mee omgaan. Het lijkt mij goed als het onderwerp wordt opgenomen in de drank- en drugsvoorlichting.” Jongeren weten weinig over bijwerkingen als slapeloosheid, hoofdpijn, verminderde eetlust, zombieachtig gedrag en nervositeit. ,,Als ik het de hele dag door slik en de laatste sessie om acht, negen uur, dan kan ik pas rond drie uur ’s nachts slapen. Dat is echt heel kut”, zegt 6-vwo-leerling Paul onomwonden in het onderzoek, dat door de Koninklijke Akademie voor Wetenschap is bekroond.

Hedda Smelik van het Baarnsch Lyceum ’schrikt’ van het Ritalinmisbruik. ,,Een wanhoopsmiddel om lekker door te leren. Ze weten niet wat de schadelijke gevolgen zijn. We moeten uitkijken dat we niet te veel eisen van leerlingen.” Geldt ook voor ouders. ,,Zij zijn zelf hoog opgeleid met mooie carrières. ’Dat is toch erfelijk?’, hoor je dan. Ze kunnen zich niet voorstellen dat hun kind beter naar de mavo kan.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.