Wilde geruchten over optreden Crailo-comité

Bussum

Ja, hij heeft ’geroeptoeterd’ vanaf de publieke tribune tijdens de ’politieke avond’ van Gooise Meren in het raadhuis van Bussum. Maar nee, leider Peter-Jan Schatens van het Bussumse actiecomité ’400 oké, 1200 nee’ werd woensdagavond niet terechtgewezen door een bode. En er ontstond al helemaal geen opstootje, er vielen geen klappen en hij werd niet van een trap geduwd.

Dat is wel het gerucht dat de ronde doet in Bussum. Schatens weet het. „Ik word echt in het hoekje van verkeerde mensen geduwd.”

Wat er wel gebeurde, is volgens de Bussumer een herhaling van zetten van begin januari. „Ik was weer eens boos, verontwaardigd.” Schatens kon zich niet inhouden bij de bespreking van opvang voor asielzoekers in de regio. „Waarom moeten er zeshonderd op Crailo komen, bij Bussum-Zuid, terwijl er in Hilversum maar vierhonderd komen? Ik heb niet lopen schreeuwen, sprak met stemverheffing. Drie zinnen of zo. Ook nog: ’Jullie moeten je kapot schamen als het zover komt’.” Daarna heeft Schatens de raadzaal verlaten. „Ik weet ook wel dat het het niet hoort. Maar ik deed het voor mijn act. Ik heb toch al de naam dat ik een ’Don Quichot’ ben. Verder dan dit ga ik niet. Ik sta op de barricade voor onze buurt, voor het goede doel.”

Sigaar

Met de bode had hij zeker geen aanvaring. „Ik heb een kop koffie gehaald. Buiten stond de bode een sigaretje te roken, ik heb een lekkere sigaar opgestoken. Daarna ben ik naar huis gegaan, voetbal gekeken. Ik heb zelfs nog de tussenstand doorgegeven aan een raadslid.”

Losgeslagen

Schatens het imago van ’losgeslagen PVV’er’ aanmeten, gebeurt eigenlijk continu, merkt hij. „Het begon al in januari.” Toen trok hij met een protestactie tegen meer dan vierhonderd asielzoekers op Crailo de aandacht tijdens de installatie van de gemeenteraad van Gooise Meren in de Grote Kerk in Naarden. „Ik stond met een lullig stenciltje achter de VVD-fractie. Ik zou op de vuist zijn gegaan met een bode. Maar die man was twee keer zo groot als ik en zette zijn borst op. Ik ging naar huis.”

Punt

Onorthodox of niet, Schatens had woensdagavond wel een punt. In elk geval volgens VVD’er Hugo Bellaart in Gooise Meren. „Lijkt me lastig verkoopbaar, zeshonderd vluchtelingen op Crailo en Broertjes die zelf met drie- tot vierhonderd aansluit bij de landelijke trend.”

Burgemeester Broertjes wijst er in een reactie op dat Crailo geschikt is voor meer vluchtelingen. „We hebben al afgeschaald naar zeshonderd, we lúisteren naar de mensen. Ook dat is maatwerk. We gaan op korte termijn voor driehonderd vluchtelingen op Crailo en zeshonderd rond de zomer.” De verwachting is dat Crailo-eigenaar Noord-Holland en het COA in maart een deal sluiten over verkoop van de benodigde grond voor langdurige opvang.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.