Beperkte wintersterfte onder bijen in Gooi en Eemland
De wintersterfte onder bijenvolken in Gooi en Eemland lijkt mee te vallen. Dat blijkt uit een rondgang langs een aantal imkersverenigingen.
De verenigingen zijn wel voorzichtig met uitspraken, want een totaalbeeld is er nog niet.Door de kou in maart hebben nog niet alle imkers hun kasten geïnspecteerd.
Frank Moens, secretaris van de Imkersvereniging Baarn, is zelf een van zijn negen bijenvolken kwijtgeraakt. ,,Dat komt waarschijnlijk door een varroabesmetting die in de herfst al te zien was’’, vertelt hij. De varroamijt is grotendeels verantwoordelijk voor de wintersterfte onder bijen. De mijt lift mee met de insecten en dringt zo de kasten binnen, waar zij zich te goed doet aan het wintervoedsel.
Dirk van Dijk van de Bussumse imkervereniging wijt de geringe wintersterfte (acht procent) aan goede varroabestrijding en bewustwording bij imkers van het belang daarvan. Han Karsemeijer van de bijenschans Corversbos vermoedt ook dat de wintersterfte wel meevalt. ,,Er is zeker geen sprake van extreme bijensterfte. Dat is toe te schrijven aan de varroamijtbestrijding die vruchten afwerpt, maar ook is er meer aandacht voor hygiënemaatregelen.’’ Rikkie Plugboer, secretaris van de Imkersvereniging Blaricum, meldt eveneens geringe wintersterfte. Van de vijftig volken op de bijenschans Steegland en de kasten die bijenhouders thuis hebben staan, is volgens de laatste berichten één volk de winter niet doorgekomen. ,,Dat is niet als gevolg van ziekte, maar omdat het volk te klein was’’, vertelt Plugboer.
De varroamijt is niet de enige bedreiging. Ook landbouwgif kan veel schade aanrichten.Volgens Moens en Van Dijk zijn er in het Gooi en Eemland geen grote landbouwarealen die het gebruik van landbouwgif nodig maken. De verschraling van de natuur draagt er volgens Plugboer, Moens en Karsemeijer wel aan bij dat de bijen het moeilijk hebben. ,,Daarom zijn we enorm druk om zakjes bloemzaad te verkopen, van soorten waar bijen wat aan hebben.’’