Steunbetuigers Perronnetje uit het hele land

Gilly Emanuels - temidden van de steunbetuigers - is blij met de grote opkomst.

Gilly Emanuels - temidden van de steunbetuigers - is blij met de grote opkomst.© Foto Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden

Judith Kox
Hilversum

Tientallen broodjes en ijsjes gaan er over de toonbank van ’t Perronnetje afgelopen zaterdag. Niet per se vanwege het prachtige weer, maar vooral dankzij de verschillende oproep op social media om eigenares Gilly Emanuels te steunen.

„Hopelijk zorgt het voor een mooie omzet vandaag”, zegt Cornel Gosselink (52), één van de initiatiefnemers. „Het kan gewoon echt niet wat er is gebeurd. Deze vrouw probeert haar centen te verdienen en dan wordt ze zo geterroriseerd. Dus ik dacht we gaan een ijsje eten.” De oproep van Gosselink was niet de enige, er zijn ook veel mensen afgekomen op het Facebook-evenement ’Black & Gifted „No mo Surrenda” Rally’. „Dat is hun keuze geweest, het gaat mij vooral om het feit dat je mensen niet mag bedreigen of andermans spullen vernielen”, vertelt Gosselink. „Wat mij betreft was de eigenaar een smurf geweest, het gaat mij niet om zwart of wit. Er zijn veel meer ondernemers in de buurt die last hebben van vandalisme. Ik ben al dertig jaar uitsmijter en heb wekelijks te maken met dit soort snotneuzen die me bedreigen, maar deze winkeliers moeten gewoon met rust gelaten worden.”

Aanpakken

De steunbetuigers komen van heinde en verre; Haarlem, Rotterdam, Nijkerk, Amsterdam. Maar er zijn ook enkele buurtbewoners op de bijeenkomst afgekomen. „Misschien dat niet iedereen het heeft meegekregen, anders was het waarschijnlijk nog drukker geweest”, zegt buurtbewoonster Lieneke Griffioen (55). „Iedereen heeft er last van, ik ben uitgemaakt voor ’slet’ en ’kankerhoer’. Natuurlijk halen jongens kattenkwaad uit en als ze een keer de kerkklok luiden, dan kan ik daar best om lachen, maar het gaat de laatste tijd te vaak te ver.”

Een buurvrouw valt haar bij. „Het zijn absoluut geen onaardige jongens hoor. Je kunt af en toe best met ze praten en dan zijn ze vaak ook heel netjes, maar ze moeten nu wel aangepakt worden door de gemeente.” Aanwezig burgemeester Pieter Broertjes luistert dan ook aandachtig naar de verhalen van de buurtbewoners. „Natuurlijk vind ik het belangrijk om hier te zijn, ook om te horen wat beter kan”, zegt Broertjes. „Wel merk ik dat een groot deel van de aanwezigen niet uit de buurt komen, dat vind ik jammer. Ik had graag meer bewoners uit de omgeving hier gezien.”

En Emanuels? Zij is vooral erg dankbaar voor de grote opkomst. „Ik ben echt ontzettend blij met alle aandacht. Niet alleen voor mezelf, maar vooral voor de buurt. Uiteindelijk moeten wij samen door en ik hoop dat het goed gaat komen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.