Animo Arena Games laag na lange sportzomer

Nadine Broersen hield het na een fikse regenbui voor gezien bij het kogelstoten.

Hilversummer Paul Groen tijdens één van zijn pogingen bij het verspringen.© Foto’s Studio Kastermans

1 / 2
Robert Berkeley
Atletiek

,,Voor veel atleten lag de focus op de Spelen. Ik kan me voorstellen dat die er nu wel een beetje klaar mee zijn’’, verklaarde meerkampster Nadine Broersen de geringe belangstelling voor de Arena Games. Het deelnemersaantal van het jaarlijkse evenement was gehalveerd en er waren nauwelijks grote namen aanwezig.

Ja, Broersen, deelneemster in Rio en wereldsubtopper op de zevenkamp, was er wél. ,,Vaste prik’’, aldus de 26-jarige atlete. Ze nam in Hilversum deel aan het verspringen, dat ze won met een sprong van 6.19 meter, en het kogelstoten. Na twee worpen, waarvan de verste over 14.11 meter die een tweede plaats opleverde, staakte ze de strijd na een fikse regenbui. ,,Als het zo nat is, heeft doorgaan in dit onderdeel weinig zin. En dit was een prima worp.’’ Broersen blijkt na het EK atletiek in juni in eigen land en de Spelen afgelopen maand nog niet atletiekmoe. ,,Over twee weken heb ik een meerkamp in Frankrijk die onderdeel is van het internationale circuit. Dit paste mooi in de voorbereiding.’’

Echt uitgedaagd werd ze niet: in het verspringen had ze twee tegenstandsters, die niet over zes meter kwamen. ,,Die meiden deden het goed hoor, en ik heb me vooral gericht op mijn eigen prestaties. Maar natuurlijk is zo’n wedstrijd leuker met meer concurrentie en dat komt je eigen niveau ook ten goede.’’

Weinig concurrentiestrijd was er ook op de 100 meter sprint. Slechts twee heren en drie dames verschenen in Hilversum voor het koningsnummer en liepen een gecombineerde wedstrijd. Portugees David Lima en Aidan Syers uit Groot-Brittannië streden om de winst en voor de Sloveense Maja Mihalinec was het fijn dat ze tegen die mannen mocht racen, want zo had ze een richtpunt. De twee Nederlandse loopsters Hannelore Smilde en Stevie Eekman kwamen niet bij de halve finaliste van het WK in de buurt.

Het was rustig, té rustig voor de status die de Arena Games heeft. Normaal zijn er 150 tot 200 atleten, nu slechts een kleine tachtig en weinig publiek. Dat had te maken met de lange sportzomer én de verplaatsing van juli naar september. Volgend jaar hoopt de organisatie dan ook weer terug te keren naar juli.

Eduard Grob was één van de weinige GAC-atleten die meedeed. Op de voor hem ongebruikelijke 800 meter finishte hij als voorlaatste na 2.02,81 minuten. ,,Normaal loop ik de vijf en tien kilometer, dit was een experiment. Leuk om een keer te lopen, maar mijn ambitie ligt op de vijf kilometer. Als ik als training een snelheidsprikkel wil, kies ik normaal gesproken voor de 1500 meter.’’ Met de nieuwe GAC-looptrainer Peter Wolters, die Michiel Löschner vervangt, gaan Grob en zijn clubgenoten de komende tijd weer hard trainen. ,,Want na de vakantie ben je toch allemaal wat minder fit.’’ Ondanks dat de topvorm ontbrak, behaalde Grob zondag toch een klein persoonlijk doel: ,,Cas Lutz uit mijn trainingsgroep is sterker dan ik op de drie en vijf kilometer. Maar ik ben nu sneller dan hij ooit op de 800 meter is geweest’’, gliimlachte de Hilversummer.

Meer nieuws uit Sport Regionaal