Clubscheidsrechters ter discussie bij hockeysters in tweede klasse

Sjoerd Woelders van Bennebroek: ,,Inderdaad fluit bij ons regelmatig de vader van een van de speelsters.’’© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Bert-Jan van Oel
Hilversum

De hockeysters van Hilversum verloren zondag met 4-3 bij Bennebroek. Coach Pim Leuverink overweegt protest aan te tekenen bij de bond, want het duel werd mede gefloten door de vader van een speelster van Bennebroek.

Er wordt in de tweede klasse bij de dames wel vaker geklaagd over partijdige arbitrage. De hockeybond beschikt over te weinig scheidsrechters om alle landelijke wedstrijden van twee fluitisten te voorzien. Daarom dienen de thuisspelende clubs zelf voor scheidsrechters te zorgen. En dan klinkt uiteraard al gauw het verwijt van partijdigheid.

Pim Leuverink, coach van Hilversum, vond dat het een beetje te bont was, zondag in Bennebroek. „In mijn emotie heb ik gedacht om protest aan te tekenen, we kregen na rust zes groene en twee gele kaarten en Bennebroek nul. Maar ik wil nu eerst de beelden terugzien. Ik ben nu kalm en wil er nog eens goed naar kijken. Als het nou meevalt, dan ga ik geen bezwaar indienen.”

Die beelden gaat hij krijgen van Bennebroek-collega Sjoerd Woelders, die ook wel wat te zeggen heeft over het duel met Hilversum. „Als de bond geen scheidsrechters levert, moeten de clubs dat zelf doen. Niet ideaal, en inderdaad fluit bij ons regelmatig de vader van een van de speelsters. In zijn eerste jaar ging er wel eens wat fout, het jaar erna waren er geen klachten en vorig seizoen hadden we bondsarbiters. Hilversum is dit seizoen de eerste die moeite met hem heeft. Ik vond het een moeilijke, tamelijk hectische wedstrijd. Misschien hadden wij ook wel een kaart moeten krijgen, daar ben ik eerlijk in. Maar van opzettelijke bevoordeling van Bennebroek was geen sprake, vind ik.”

Woelders benadrukt dat het ’niet verboden’ is om familieleden van speelsters te laten fluiten, maar geeft toe dat het niet ideaal is. Daarom, zegt Leuverink, doen ze het bij Hilversum anders. „Wij laten oudere, ervaren mensen fluiten, die voorheen ook bondsscheidsrechter waren. We willen de schijn van partijdigheid zoveel mogelijk zien te vermijden.”

Toch blijft het probleem bestaan, denkt Woelders, zolang de situatie zo blijft. „Er staat in onze poule, de tweede klasse D, een club aan kop waarover door de tegenstanders veel wordt gemopperd, qua arbitrage.”

Leuverink: „Ik snap dat de bond te weinig scheidsrechters heeft en dat we het hiermee zullen moeten doen, voorlopig. Er zouden eigenlijk een paar honderd scheidsrechters bij moeten komen, maar waar haal je die in korte tijd vandaan? Toch vind ik het moeilijk om me er bij neer te leggen. Laatst floot er iemand met z’n gewone schoenen - hij stond met leren zolen op zo’n glad waterveld - die ook nog eens duidelijk baalde als zijn club een kans miste. Dat kan toch eigenlijk niet?”

Dat vindt ook Jasper Nagtzaam, bij de KNHB belast met de bondsarbitrage. „De tweedeklassers verdienen bondsscheidsrechters, maar er is een tekort. Vorig seizoen werd er alleen in de tweede klasse D door scheidsrechters van de bond gefloten, de andere tweedeklassers moesten toen ook al zelf voor hun fluitisten zorgen. Wat dat betreft hadden ze in 2D toen eigenlijk al een beetje mazzel. Die arbiters fluiten nu in de derde klasse bij de heren. Dat is een kwestie van poppetjes en waar ze vandaan komen.”

Nagtzaam hoopt dat de bond scheidsrechters kan blijven werven en opleiden. „Met name in het Randstedelijk gebied gaat dat momenteel goed. Maar een directe oplossing is er natuurlijk niet.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal