’Er is gesold met onze veiligheid’

Het gasontvangststation gezien vanaf het balkon van Baarnaar Kees Bons.© TON KASTERMANS FOTOGRAFIE/BEN DEN OUDEN

Joost Reijnders
Baarn

,,De gemeente solt met onze veiligheid, en wij, als bewoners, zijn nooit gekend in de hele zaak. Dat gasontvangstation moet weg, onze veiligheid moet gewaarborgd worden. Maar de burgemeester pakt niet door.’’

Bewoner A. van Veen van appartementencomplex De Wiekslag aan de Prof. Krabbelaan in Baarn ergert zich groen en geel aan de houding van het college van burgemeester en wethouders in de zaak rond het gasontvangstation, vlak naast De Wiekslag.

In december 2014 haalde de Raad van State hard uit naar de gemeente Baarn: de gemeente had enkele jaren daarvoor nooit toestemming mogen geven voor de bouw van het complex, met op de begane grond een woongroep van demente bejaarden en daarboven huurappartementen voor senioren. De afstand tot het gasontvangstation moet minstens 25 meter zijn, en in dit geval is het slechts vijftien meter. Dat betekent of afbreken van de woonzorgcomplex De Wiekslag, of verplaatsen van het gasontvangstation.

Noordschil

Het college heeft nu, na twee jaar gesprekken met Gasunie en Stedin, besloten te onderzoeken of verplaatsing van het gasstation mogelijk is. De gemeenteraad praat er deze maand over. Het college wil een krediet van 25 mille om te laten onderzoeken of verplaatsing naar de Noordschil, aan de kant van het bedrijventerrein, een optie is.

Maar een besluit over de daadwerkelijke verplaatsing - met een prijskaartje van al gauw twee miljoen euro - is daarmee nog altijd niet genomen.

Dat ergert Van Veen, en hij houdt burgemeester Mark Röell daarvoor aansprakelijk. ,,Ik ben er zeer verbolgen over dat het zo lang duurt”, zegt de winkelier in ruste. ,,De burgemeester heeft een leidende rol in de gemeente, hij is verantwoordelijk voor de veiligheid, maar daar wordt steeds aan voorbijgegaan. We hopen dat dit snel geregeld is, maar we blijven heel sceptisch.’’

Feit is dat de gemeente lang heeft geprobeerd een draai te geven aan de uitspraak van de Raad van State, maar nu toch heeft ingezien dat verplaatsing van het gasstation de enige optie is. Ook in de gemeenteraad zijn die geluiden inmiddels te horen.

Cees Bons, die vanuit zijn woonkamer uitkijkt op ’dat lelijke gebouwtje’, maar maakt zich niet zo druk over: ,,Ik kijk er overheen, naar de polder en de A1, en ik heb gewapend glas’’, lacht hij. ,,En veilig is het natuurlijk nooit, met zo’n grote gasbom naast de deur. Maar ik vind ook dat het allemaal heel lang duurt, we willen onderhand wel duidelijkheid. Als ik erover zou mogen stemmen, dan zeg ik ’weg met dat ding’.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.