Fusiedebat Tweede Kamer kan nog alle kanten op

den haag

Het blijft onduidelijk of en zo ja, hoe Bussum, Naarden, Muiden en Weesp fuseren. De Tweede Kamer sprak woensdag uitgebreid over het voorstel, maar kwam er niet uit.

Grofweg zijn er drie stromingen. Zij die kiezen voor de fusie van vier gemeenten samen, met als grootste partij de PvdA. Ook zijn er partijen die kiezen voor een samengaan van alleen Bussum, Naarden en Muiden. Een amendement van de VVD van deze strekking lijkt echter niet op een meerderheid te kunnen rekenen.

De PVV kwam tijdens het debat met de derde mogelijkheid, namelijk nog helemaal niet fuseren en minister Spies van Binnenlandse Zaken met een goed doortimmerd voorstel terug te laten komen. De vierde grote partij in de Tweede Kamer, het CDA, bleef op de vlakte en twijfelde tussen steun aan het amendement van de VVD, of een keuze voor het originele voorstel.

Duidelijk is wel dat een grote kamermeerderheid vindt dat een eventuele nieuwe gemeente niet de dupe mag worden van de claim die Muiden boven het hoofd hangt voor wat betreft het KNSF-terrein. Ook lijkt er zich een meerderheid af te tekenen die een fusie met ingang van volgend jaar niet meer als haalbaar ziet.

Om vier uur is minister Liesbeth Spies van binnenlandse zaken begonnen met de eerste termijn van haar beantwoording. Het debat is daarmee zijn tweede termijn ingegaan.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.