Zelfs politie tuint in Hilversums bedelverhaal

Henk Runhaar
Hilversum

Een Hilversumse die medebewoners van de Bloemenbuurt al enige tijd lastigvalt met bedelverhalen, babbeltrucs dus, weet zelfs de politie in de luren te leggen. Dat zegt een buurtbewoonster, die alarm sloeg toen de vrouw bij haar aan de deur om geld vroeg voor een treinkaartje naar Eindhoven. Haar moeder lag in Eindhoven in het ziekenhuis, was het verhaal, maar haar man was weg met de pinpas.

,,Ik dacht meteen: dit klopt niet.’’ De Hilversumse schakelde de politie in, die direct een Burgernet-actie startte en twee auto’s de wijk in stuurde.

,,Uren later belde de politie me. Ze hadden de vrouw uiteindelijk gevonden. Nog niet eerder maakten ze mee dat zo’n verhaal klopt, maar nu was dat toch echt het geval, kreeg ik te horen. Gelukkig had een buurman haar al geholpen. Ik schaamde me zó dat ik een buurtbewoner in nood liet stikken.’’

Zielig

Het schuldgevoel duurde niet lang. ,,Even later sprak ik iemand uit de buurt die nét daarvoor diezelfde vrouw met hetzelfde verhaal aan de deur had gehad. Ze had allang in de trein naar Eindhoven moeten zitten!’’

Volgens andere buurtbewoners probeert ook de man of vriend van de vrouw met telkens andere zielige verhalen de Bloemenbuurt geld af te troggelen. Het stel woont nog maar pas in de wijk. Dat er een link lijkt te zijn met criminelen, zit de Hilversummers ook niet lekker.

Niet nagetrokken

Het ’geef me geld omdat m’n moeder in Eindhoven in het ziekenhuis ligt-verhaal’ van de Hilversumse is niet nagetrokken, erkennen de agenten die de verdachte bewoonster van de Rozenstraat aan de tand voelden.

,,De vrouw was heel erg overstuur en emotioneel, kwam oprecht over. We hadden geen reden om aan haar verhaal te twijfelen’’, zegt een politiewoordvoerster.

Trein

Volgens de buurt probeert de vrouw mensen voortdurend geld af te troggelen, net als haar man of vriend. ,,Had ’ie zichzelf buitengesloten en de reservesleutel lag in Amsterdam. Of hij geld kon krijgen voor de trein.’’ Verontruste bewoners willen de hele wijk waarschuwen voor de oplichtingspraktijken van de nieuwe buren.

De politie weet alleen van het Eindhoven-verhaal. ,,Maar als mensen merken dat ze dit vaker doet en dat bij ons melden, gaan we uiteraard weer bij haar langs.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.