OM: ernstig lek strafdossier Savannah niet te vinden

Henk Runhaar
Bunschoten

Het lukt het Openbaar Ministerie niet te ontdekken wie ’exclusieve’, zeer gedetailleerde informatie uit het strafdossier over de gewelddadige dood van Savannah Dekker (14) uit Bunschoten heeft gelekt naar RTL Nieuws. Dat meldt een woordvoerster desgevraagd.

Het OM startte een intern onderzoek naar aanleiding van de uitzending van RTL van 30 juni. Daarin werd informatie uit het strafrechtelijk dossier gebracht die ’niet eens beschikbaar was voor mensen op de werkvloer’, zegt de woordvoerster.

,,Het OM heeft gekeken of er binnen de organisatie fouten zijn gemaakt bij het verstrekken van de stukken uit dit dossier. Dat is niet het geval geweest. Niet kan worden uitgesloten dat iemand die werkzaam is bij een van de procespartijen, de stukken heeft gedeeld met RTL. Zonder reële verdenking zijn er echter geen mogelijkheden om dit verder te onderzoeken’’, aldus de persverklaring van het OM.

Het feit dat het gaat om zeer gedetailleerde, gevoelige informatie die niet met de werkvloer werd gedeeld, maakt het kringetje wel kleiner, erkent de woordvoerster. Maar niet klein genoeg om te kunnen bepalen wie er verantwoordelijk is voor het lekken.

Geen zekerheid

Het lijkt er volgens het OM op dat lek zich bevindt bij een van de drie andere ’procespartijen’ - de rechtbank, de politie en de verdediging, het kantoor van advocaat Fleur Zijderveld.

(Lees hier meer over de dood van Savannah)

,,Binnen het OM kunnen we heel ver gaan om te kijken of iemand de fout in is gegaan. Dat kunnen we buiten onze organisatie niet, althans niet zonder concrete verdenking. En die is er dus niet’’, zegt de woordvoerster in een nadere toelichting.

Hoewel er intern gedegen onderzoek is gedaan, is er nog steeds geen ’honderd procent’ zekerheid. ,,We kunnen niet uitsluiten dat iemand na werktijd de sleutel van een kluis heeft gepakt of op een andere manier iets heeft doorgesluisd.’’

Het OM betreurt het lekken ’ten zeerste’. ,,Niet alleen kan het het onderzoek schaden; vooral voor de nabestaanden van het meisje is het pijnlijk om informatie, die omwille van het onderzoek nog niet met hen was gedeeld, uit de media te moeten vernemen.’’

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.